Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Kiakadtak az IKEA-tól

Környezet és emberbarát áruházat ígért a fővárosban az Örs vezér téri IKEA áruház bővítési tervében, melynek során a régi épület mellé mélygarázzsal ellátott új, a tér méreteihez képest monumentális épületet emeltek. A zuglói önkormányzattól 388 millió forintért megvásárolt telken immár befejezéséhez közeledik a 6 és fél milliárdos projekt, a környék lakói azonban egyre hangosabban tiltakoznak az elszenvedett zajártalom és környezetrombolás miatt. A problémát az okozza, hogy az új épület közel - kevesebb mint 50 méter távolságban - van a lakóépületektől. Mivel a lakók tiltakozása eddig süket fülekre talált, úgy döntöttek: a nyilvánossághoz fordulnak.


Langer-lakás. Házhoz hívták a sajtót

Népes csoport tanácskozására kelt a Nap az Örs vezér tér 17-ben, Langerék lakásán. A „Demokrácia kávéház” elnevezéssel illetett otthonban megjelent Illés Zoltán parlamenti képviselő (Fidesz), a környezetvédelmi bizottság alelnöke, Rozgonyi Zoltán, a zuglói önkormányzat alelnöke, Pettkó András parlamenti képviselő (MDF), ezenkívül a Levegő Munkacsoport munkatársa, több felháborodott lakó és a sajtó képviselői. A jelenlévők saját fülükkel hallhatták azokat a szomszédos építkezésről származó környezeti zajokat, amelyeket a környék mintegy 1600 lakosa 8 hónapon keresztül - az építkezés ideje alatt - éjjel-nappal „élvezhetett”, hét közben és hétvégeken egyaránt. „Stockholmban ilyet nem csinálhatnának”- jegyzi meg Gál Dénes lakó, aki véleményével nincsen egyedül: eddig 468 tiltakozó aláírást gyűlt össze Langer Ivánné civil kezdeményezésére. Langerné szerint „erőszakosan és őrült tempóban” építették fel az épületet, miközben az ott lakók számára elviselhetetlenné vált az élet: elmondása szerint éjjel-nappal dübörögtek a gépek, napi takarítás mellett is olajos por lepte el bútoraikat, közben lakásuk minősége, értéke nagyott csökkent. „Nem tudunk elköltözni. Nem látunk más megoldást, mint az IKEA visszabontását és zöld terület létesítését” - mondja.
Marsó Gabriella, az IKEA marketing igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy az építkezést a jogszabályoknak megfelelő környezetvédelmi és építési engedélyek birtokában kezdték meg. Ezzel szemben a lakók azt kifogásolják, hogy mindez az ő megkérdezésük nélkül történt, azaz nem szólhatnak bele az őket érintő kérdésekbe. Gál Dénes megjegyzi: „Ez a diktatúra maga.” Marsó Gabriella azt is elmondta, hogy a felszíni - 250 férőhelyes - parkoló most a mélybe került, a férőhelyek számát 735-re kiegészítve. Ez azt jelenti, hogy tisztább lesz a környék levegője, mert tisztított levegő fogja elhagyni a mélygarázst. A lakók szerint azonban ez sovány vigasz, mert megnövekedik a forgalom, ráadásul a kamionok épp az ablakuk alatt fognak az épületbe hajtani. „Az állatvédelmi törvény jobban védi az állatokat, mint bennünket a jogszabályok” - hangzik el a gyűlésen. A marketing igazgató szerint a környezet is szebb lesz a parkosítás miatt, a lakók szerint azonban a húsz centiméteres földrétegbe ültetett növények csak annyit jelentenek, mintha cserepes növényeket helyeznének a betonra. Az érvek innen is, onnan is elhangzanak, hibáztatják az előző önkormányzatot, a fővárost, a hézagos törvényeket. 


Zajok az építkezés körül Fotók: Somorjai L.

Az alpolgármester azt mondja, egy reális kompromisszum elképzelhető a két fél között. Illés Zoltán a bíróság és a nyilvánosság erejét, sőt útlezárásokat javasol az ügyben, a Levegő Munkacsoport munkatársa szerint akár tagszervezetükként is felléphetnének a lakók jogaikért. Noha Rozgonyi alpolgármester határozottan azon a véleményen van, hogy a politika az ügy előrehaladott volta miatt a hatósági ügyintézésbe már nem szólhat bele, a parlamentben mégis felszólalt Pettkó András. Lamperth Mónika belügyminiszter azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a minisztérium csak a törvényesség voltát vizsgálhatja, az önkormányzatokra nincsen közvetlen befolyása.