Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A főgonosz újra üzenget

Legújabb fenyegetésében az al-Kaida terrorszervezet felszólítja az Egyesült Államok állampolgárait arra, hogy térjenek át iszlám hitre. „Hagyjatok fel Izrael és Oroszország támogatásával a palesztinokkal és a csecsenekkel szemben! Hagyjatok békén bennünket! Máskülönben megjelenünk Washingtonban és New Yorkban…” - áll az al-Kaida legújabb, a héten közzétett hatoldalas közleményében. Az arab al-Dzsazíra hírtelevízió munkatársa szerint a dokumentum hiteles forrásból származik. 

„Ne kényszerítsetek arra, hogy koporsókban szállítsunk benneteket” - olvasható az írásban, amely az al-Kaida motívumaira és követeléseire is kitér: „Miért folytat az al-Kaida dzsihádot? Mire hívja ki (a nyugati civilizációt)? Mit akar az al-Kaida?” Az Egyesült Államok és Izrael kiemelt helyet kap a dokumentumban, Ariel Saron és George Bush név szerint is szerepelnek az arab nyelvű iratban: „Ha Saron és Bush a béke emberei, akkor mi is a béke emberei vagyunk.”
Az üzenet kitér a csecsen válságra, Kasmír és a Fülöp-szigetek helyzetére és Irakra is. Az al-Kaida első számú követelése mindeddig az volt, hogy az amerikai katonák vonuljanak ki Szaúd-Arábiából és más arab országokból. Most azonban Izrael és a palesztinok konfliktusa áll a dokumentum fókuszában. 
Irakkal kapcsolatosan az al-Kaida megjegyzi: „Muszlimokat helyeztek ostrom alá Irakban, ahol naponta halnak éhen gyerekek. Milyen különös, hogy nem törődtök a másfél millió gyermekkel, akik az Irakot ért támadások során haltak meg. De amikor háromezer honfitársatok meghalt, az már az egész világot megrázta.”
Az al-Kaida üzenete néhány nappal azt követően került nyilvánosságra, hogy az al-Dzsazíra csatornán lejátszottak egy Oszama bin Laden hangját rögzítő felvételt. A felvételen bin Laden a jemeni, kuvaiti, Bali szigeti és moszkvai támadásokat magasztalja, melyek állítása szerint válaszok arra, „ahogyan a muszlimokkal bánnak”. Bin Laden a kazettán a Bush-kormányt az évszázad legnagyobb gyilkosainak nevezi, az Egyesült Államok szövetségeseit pedig figyelmezteti: „Úgy, ahogy ti gyilkoltok bennünket, mi is gyilkolni fogunk benneteket!… Bush az évszázad fáraója, gyermekeket gyilkol Irakban. Izrael, Amerika szövetségese pedig idős asszonyok és gyermekek otthonait rombolja le Palesztinában amerikai repülőgépek segítségével…”
Amerikai álláspont szerint a fenyegetések nem új keletűek, a bin Laden hangját rögzítő felvétellel kapcsolatosan pedig még nem derült ki egyértelműen - bár valószínű -, hogy valóban a terroristavezér beszél-e rajta.