Vissza a tartalomjegyzékhez


Amnesztia uralkodóknak

Több mint fél évszázados száműzetés után a tekintélyét vesztett olasz trón férfi örökösei számára megnyílt a lehetőség a hazatérésre. A határozatot meghozó olasz Legfelsőbb Bíróság múlt héten jelentette be döntését, és ezzel lezárult Olaszország történelmének egyik legviharosabb fejezete. A hatvannégy éves Vittorio Emanuele és harminc éves fia, Emanuele Filiberto genfi villájukban értesültek a döntésről. „Ez egy csodálatos nap a számunkra. 


Vittorio Emanuele herceg, felesége, Marina és fia, Emanuele Filiberto genfi villájukban találkoznak a sajtó képviselőivel Foto: Reuters

Az édesapám hatvan évet várt erre a pillanatra, én pedig harmincat. Végre eljött ez a nap, nagyon boldogok vagyunk” - nyilatkozta Filiberto. A hoszszú várakozás ellenére a nagy visszatérés még várat magára, ugyanis az idős herceg orvosi kezelés alatt áll, mivel egy nemrégen megrendezett egyiptomi raliverseny során hátsérülést szenvedett. Az olasz polgárok 1946-ban döntöttek népszavazás útján a monarchia eltörlése mellett. Ezzel akarták megtorolni az uralkodó családon azt, amiért együttműködtek a második világháború idején Benito Mussolini fasiszta diktátorral, majd pedig, hogy szégyenletesen elmenekültek Rómából 1944-ben a német katonai megszállás elől. Ötvenhat évvel a szavazás után az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyre erősödő nyomása hatására az olaszországi parlament ez év júliusában megszavazta az alkotmány módosítását, és engedélyezték az örökösök közönséges olasz állampolgárokként való hazatérését. (Reuters)