Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Döntetlen Madridban: reális

Rájár a rúd az európai sztárcsapatok némelyikére a Bajnokok Ligájában. A héten lejátszott negyedik fordulóban a Real Madrid és az Arsenal is alulmúlta önmagát, lapzártánkkor pedig a Bayern München küzdött az életben maradásért a Milan ellen.


A görög Vassziliosz Lakiszhoz hasonlóan az AEK Athén is vette az akadályt Madridban. Nem csak Zidane maradt Fotó: Reuters

A tavalyi angol bajnok Arsenal néhány napon belül kétszer is rácáfolt a papírformára. A Premier League-ben az Everton otthonában kapott ki 2-1-re (az Everton győztes gólját az alig 17 éves Wayne Rooney lőtte a kilencvenedik percben), majd a Bajnokok Ligája e heti fordulójában az Auxerre-től kapott ki ugyanilyen arányban hazai pályán. Az ágyúsok a győzelemmel továbbjutásukat is biztosíthatták volna az „A” csoportból, most azonban ezért tovább kell dolgozniuk. „Pánikra semmi ok” - hűtötte le a kedélyeket azonmód Arsene Wenger, az Arsenal trénere, mondván, mindenkinek lehet rossz periódusa, ráadásul a csapatnak már csak egyetlen pont kell a továbbjutáshoz.
Szintén formán kívül játszottak a Real Madrid sztárjai is. A királyi gárda azt az AEK Athent fogadta otthonában, amelyik az előző fordulóban kis híján megleckéztette (3-3). A Roberto Carlos, Ronaldo, Zidane nevével fémjelzett társulat kényelmes játékot mutatva már 2-0-ra vezetett a görögök ellen az első félidőben. A második játékrészben aztán a madridiak elfelejtettek kijönni a pályára. Ronaldo például az első félidőnél is kevesebbszer ért labdába (úgy tízpercenként), és a többiektől is csak egy-egy villanásra futotta. Az athéniek nem is tétlenkedtek: lelkes játékkal ikszre hozták a mérkőzést.
Az Internazionalénak azzal a tudattal kellett pályára lépnie a Lyon otthonában, hogy vereség esetén könnyen búcsút inthet a továbbjutásnak. Főleg, ha a „D” csoport másik mérkőzésén az Ajax legyőzi a Rosenborgot. Végül egyik „csapás” sem következett be: a Rosenborg bravúros döntetlent ért el a holland bajnok ellen (1-1), az Inter pedig 3-3-at játszott a Lyonnal. Ez utóbbi összecsapás bizonyult a játéknap legjobb mérkőzésének. 
A nagyok közül a forduló első játéknapján csupán a Liverpool nem okozott csalódást. Igaz, a Szpartak Moszkva eddig sem képviselt nagy játékerőt, négy meccsből nulla pontot sikerült szereznie a „B” csoportban. Ennek ellenére a mérkőzésen a moszkvaiak jutottak vezetéshez, de ez csak arra volt jó, hogy élvezetesebbé tegye az összecsapást. A tavalyi aranylabdás Michael Owen mesterhármasával ugyanis 3-1-re diadalmaskodott a Liverpool. (Owennek ez már a kilencedik mesterhármasa volt a csapaton belül, de nem egyszer brillírozott hasonlóképpen a válogatottban is.)

A negyedik forduló eredményei:

Dortmund - PSV 1-1 
Arsenal - Auxerre 1-2 
Szpartak - Liverpool 1-3
Basel - Valencia 2-2
Real Madrid - AEK Athén 2-2 Roma - Genk 0-0
Ajax - Rosenborg 1-1
Lyon - Internazionale 3-3
Newcastle - Juventus 1-0
Dinamo Kijev - Feyenoord 2-0
Olimpiakosz - Manchester 2-3
Leverkusen - Maccabi Haifa 2-1
Milan - Bayern München 2-1
Lens - Deportivo 3-1
Barcelona - Lokomotiv 1-0
Bruges - Galatasaray 3-1