Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Levélben üzent Washington fantomja

A békés amerikai hétköznapokat éri leginkább sorozatos támadás Washington környékén: a szörnyű gyilkosságok véletlenszerűen kiválasztott célpontjai tankoló emberek, vásárlásukat végző vagy éppen füvet nyíró polgárok és iskolába igyekvő diákok. Az orgyilkos vagy -gyilkosok rendőrségi források szerint tízmillió dollárt követelnek, de nem világos, mit ígérnek cserébe, hiszen nyilvánvalóan nem a pénzszerzés volt a fő céljuk, amikor október elejétől tíz embert valósággal kivégeztek. 


Útlezárás Marylandben. Fogy a türelem Fotó: Reuters

Bármilyen távolra nyúljanak is a rémtetteket mozgató szálak, a gyilkosságok hatása - az átlag amerikaiak állandó rettegésben tartása és életük alapjainak elbizonytalanítása - rokonítja az elkövetőket a tavaly szeptemberi terrortámadások végrehajtóival. A Washington környékiek rettegnek, több iskolát bezárnak, mindenfelé fokozzák a biztonsági intézkedéseket. A tettes vagy tettesek - akik feltételezhetően valamelyik fegyveres szervezet tagjai voltak, vagy még most is azok - a pénznél sokkal többet akarnak elérni, ezt támasztja alá az is, hogy csak a kilencedik gyilkosság után jutott eszükbe dollármilliókat követelni. A gyilkosnak tulajdonított leveleket találtak a szombat esti ashlandi és a kedd reggeli Silver Spring-i lövöldözés helyszínéhez közel. A CNN jelentése szerint meglehetősen frusztrált személy benyomását keltik az irományok, melyek szerzője amiatt panaszkodik, hogy több alkalommal megpróbálta felhívni a hatóságokat, de mindannyiszor letették a telefont. Az első levél tartalmazza a tízmillió dolláros követelést, valamint egy fenyegetést, mely szerint: „Gyermekeitek sehol semmikor nincsenek biztonságban.” Rendőrségi források szerint sikerült a feltételezett elkövető „egynél több” telefonhívását is rögzíteni. A nyomozók akcentussal beszélő férfihangot vettek föl, a szakértők azonban nem tudják megállapítani a hang eredetét, szerintük akár elektronikusan elváltoztatott kiejtésről is szó lehet. Egy hivatalnok szerint a telefonáló „rendkívül dühös” volt, olyan kifejezéseket használt, mint „Kuss, és figyelj!”; „Isten vagyok”; „Dolgom van”.
Tizennégy lövést hoznak eddig kapcsolatba az orvlövésszel. Egy lövés, egy áldozat - ez lehet az orgyilkos jelszava. Tíz embert öltek meg a halálos pontossággal célzott lövések, három ember sebesüléssel megúszta. Az első, október másodikai lövöldözésben senki nem sérült meg. A támadások közös jellemzője, hogy általában hétköznapi tevékenységeik során csapnak le az áldozatokra. A Time hírmagazin értesülése szerint az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) felkérte a Pentagont, hogy nézzen utána, van-e olyan, a hadseregtől nemrég elbocsátott katona, aki mesterlövész-kiképzést kapott. Ezeken a tréningeken ugyanis többnyire olyan párokat képeznek ki, akik közül az egyik beméri a célpontot, míg a másik megsemmisíti - akár száz-százötven méteres távolságból. 
A legutóbbi, kedd reggeli orvtámadás után, amikor egy buszsofőrt ért az egyetlen gyilkos lövés munka közben, a Washington környéki lövöldözések ügyével megbízott nyomozó a médián keresztül üzent az orgyilkosnak: hagyja abba az öldöklést, a hatóságok „készek tárgyalni az általa említett lehetőségről”. Charles Moose Montgomery megyei rendőrfőnök kedd esti sajtóértekezletén a kamerákba tekintve próbálta felvenni a kapcsolatot a tettessel: „Maga jelezte, hogy többről van szó, mint az erőszak. Várjuk a válaszát.” Kérdéses, mennyire fogja a gyilkos meghallgatni Moose-nak azt a kérését, hogy ne sérüljön meg több ember. A nyomozó azt is hozzátette, hogy a rendőrség nem tudja „azon a módon teljesíteni a követelést”, ahogy azt az orvlövész kérte, amivel valószínűleg a tízmillió dollár átutalására utalt. A leveleket most mindenesetre vizsgálatnak veti alá az FBI: többek között DNS-mintát keresnek, és a kézírást elemzik, melyek alapján azonosíthatják a szerzőt. Annyi már kiszivárgott, hogy a levelek kézírása nem egyezik meg azzal a tarotkártyán talált kézírással, amelyet Marylandben találtak több mint két hete az egyik lövöldözés helyszínéhez közel. A tarotjóslásban a halál szimbólumaként használt kártyán akkor többek között az állt, hogy „Én vagyok Isten”.
Moose rendőrfőnök nem nyugtatta meg a közvéleményt. Szerinte a „személy vagy személyek kifejezték elszántságukat és képességüket, hogy minden korú, fajú és nemű embert lelőnek. S a nap különböző szakában, különböző napokon és más-más helyen csaptak le” - mondta Moose.
A hatóságok szerint a keddi gyilkosság is az orvlövész számlájára írható. Conrad Johnson harmincöt éves buszsofőr kedd hajnalban éppen munkájához készülődött, a jármű legfelső lépcsőjén állt, amikor a mellkasán érte a halálos lövés. Johnsonnak két gyereke volt, tíz éve dolgozott a közlekedési vállalatnál. „Szerette a kosárlabdát, odavolt a gyerekeiért. Nagyon fog hiányozni” - mondta a CNN-nek Doug Duncan, Montgomery megye vezetője. „Általában erre a buszra szállok. Isten velem volt ma. Akár én is lehettem volna” - mondta a rémtett napján Nicole Collins buszvezető, aki közel volt ahhoz, hogy az orvlövész áldozatává váljon. 
A rendőrség azonnal autókkal és helikopterekkel sietett a helyszínre, mely egy erdőkkel körülvett kosárlabdapálya közelében van. Vérebekkel fésülték át az erdőséget, hogy nyomot találjanak. 
Parris Glendening marylandi kormányzó szerdán bejelentette: komolyan fontolgatja a Nemzeti Gárda igénybevételét november ötödikén, a soron következő választásokon, ha addig nem sikerül elfogni a sorozatgyilkost.


Újabb terrortámadásoktól tart a CIA

A terrortámadások közelmúltbeli külföldi sorozata George Tenet CIA-igazgató szerint azt jelzi, hogy az al-Kaida Egyesült Államokkal szembeni fenyegetése drámaian megnőtt, és körülbelül ugyanazon a szinten van, mint a tavaly szeptemberi terrortámadások előtt. „A fenyegetettség, amelyben ma élünk, ugyanolyan mértékű, mint tavaly nyáron volt - fejtette ki drámai hangú beszédében Tenet az amerikai kongresszus és szenátus előtt. - Újjászerveződnek. Utánunk jönnek. Többszörös hadszíntérben gondolkodnak. Azt tervezik, hogy ismét megtámadják hazánkat.” A titkosszolgálati vezetők szerint azok az elemzők, akik figyelemmel kísérték az elmúlt két hét jemeni, kuvaiti és bali terrortámadásait, különösen aggódnak a Közel-Keletről származó kőolajszállító hajók és az Egyesült Államokbeli „gazdasági” célpontok miatt. 
Egy Jemenben elfogott al-Kaida-tag szerint a terrorszervezet egyik jemeni sejtje egy nyugati tankhajó ellen készített elő támadást. Szeptember végén pedig a dél-ázsiai Dzsamaat Iszlamijja terroristacsoporttól nyert információ szerint a terroristák nyugati célpontok, köztük bali üdülőhelyek ellen terveztek támadást. Az információk tehát valósnak bizonyultak, még ha a hely és az időpont nem mindig egyezett is. A vezetők szerint valóban aggodalomra adnak okot az újabb értesülések, de mégis túl általánosak ahhoz, hogy a jelenlegi sárga, „emelt” veszélyeztetettségi szintről a narancssárga, „magas” szintre növeljék a terrortámadások elleni készültséget.
Az FBI a rendfenntartó erőknek nemrégiben figyelmeztetést küldött a támadás veszélyének megnövekedéséről, miután sikerült lehallgatniuk valószínűleg Oszama bin Laden al-Kaida-vezér és helyettese, Ajman Zavahiri beszélgetését.