Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Toleráns püspökök

A Vatikán hivatalosan elutasította az amerikai katolikus egyház beadványát, melyben a pedofil papok ügyének gyors és hatékony kezelésére tettek javaslatokat. A „zéró tolerancia” elvén alapuló dokumentum a Szentszék illetékesei szerint átdolgozásra szorul, mivel annak számos passzusa nem felel meg az egyházi törvényeknek. 

A kétoldalas vatikáni levél, amelyet Giovanni Battista Re bíboros, a püspöki kongregáció elnöke írt alá, közös amerikai-vatikáni tanács létrehozását javasolja, amely megvitatná az eljárás módjait a papok által elkövetett pedofil bűncselekmények esetében. 
Amerikai püspökök idén júniusban fogalmazták meg a „zéró tolerancia” elvén alapuló álláspontjukat, miután januárban a pedofil cselekményeket elkövető egyházi személyek körül kialakult botrány nyomán hatalmas nyomás helyeződött az egyházra. Az áldozatok érdekvédő csoportjai keményebb fellépést követeltek a gyermekeket molesztáló papokkal szemben, akiknek bűnei sokak bizalmát aláásták a katolikus egyház iránt. A püspököknek júniusban Dallasban rendezett konferenciáján 239:13 arányban fogadták el a keményvonalasnak tekinthető javaslatot, mely szerint bármely szexuális molesztálással kapcsolatos vádat először a világi hatóságoknak kell jelenteni, azután az egyházmegyének, amely köteles teljes mértékben együttműködni a rendőrséggel. A megvádolt papot eltávolítják körzetéből, megfosztják reverendájától, és megvonják tőle a nyilvános misézés jogát. Amennyiben a pap beismeri a molesztálást, és bűnösnek találják, valószínűleg felkérik papi hivatása elhagyására. 
A Vatikán indoklása szerint a határozat egyik hiányossága, hogy nem ad lehetőséget a fellebbezésre, amit az egyházi törvény viszont biztosít. A Szentszék illetékesei szintén kifogásolták a rendőrséggel való együttműködés igényét, és hogy a dokumentum nyelvezete némileg „homályos”, többek között a szexuális molesztálás meghatározásában. Wilton Gregory püspök, a Katolikus Püspökök Amerikai Konferenciájának vezetője nyilatkozatában elmondta: számított rá, hogy a Vatikán nem fogja automatikusan elfogadni a határozatot, azonban helyesnek látta, hogy először az amerikai katolikus egyház tegyen javaslatot az ügyben, hiszen éppen az egyesült államokbeli püspököket érték súlyos vádak. Gregory elmondása szerint az amerikai püspökök készek arra, hogy a Vatikánnal együttműködjenek a megfelelő eljárásmód kidolgozásában, aminek alkalmas kerete lesz egy közös tanács létrehozatala.