Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
IBM után kormányakció

Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerint nem az itteni helyzetnek szól a döntés.


Kiss Péter munkaügyi miniszter Fotó: MTI

- Az IBM a merevlemezek iránti gyenge kereslet miatt bezárja székesfehérvári üzemét. A lépésről a cég vezérigazgatója levélben tájékoztatta Medgyessy Pétert. Mit kívánnak tenni? 
- Intézkedési tervet készítettünk, amely rövid távon igyekszik kezelni a problémát. A program 1200 embert érint Fejér megyében, és 2000 embert - akiket távolról szállítottak dolgozni - a környező megyékben. Ilyen értelemben, mivel nem egy, hanem nyolc megyét érint a probléma, ezért könnyebb segítséget adni, hiszen elterül a „gond” az országban. Másrészt nehezebb is, mert a koordinálás több energiát követel. Szerencsére Fejér megyében a friss adatok szerint 2547 üres álláshely van, a munkaügyi központ éppen ezért kihelyezett a gyárba egy külön hivatalt, és az IBM-mel együttműködve, felajánlja ezeket az álláshelyeket a Fejér megyeieknek. A többi megyében pedig azt kértük a munkatársainktól, hogy név szerint keressék fel az érintetteket, és tegyenek nekik állásajánlatokat. Akik nem ezen a területen akarnak dolgozni, azoknak pedig átképzést biztosítunk. 
- A nagyarányú leépítés a magyar gazdaság állapotáról szóló negatív tünet vagy teljesen egyedi ügy?
- A merevlemezgyártás válsága világjelenség az elektronikai iparon belül. Az IBM éppen ezért az egész világon leépíti ezt a tevékenységét, nemcsak nálunk, hanem például Mexikóban is. Az IBM a levelében, amelyet a miniszterelnök úrnak írt, úgy fogalmazott, hogy sem a magyar gazdaságnak, sem a magyar munkaerőnek, sem az itteni helyzetnek nem szól ez a döntés. 
Jó hír viszont az, hogy több világcég - például a Peugeot, a GE, a Hewlett Packard és a Smart Hungária - is érdeklődik magyar, és ezen belül székesfehérvári befektetések iránt. Igaz, ezek más iparágakat jelentenek. 
- Mi történik ilyen esetben, amikor egy adókedvezményeket is igénybe vevő multicég távozik az országból. A magyar állam viszszakérheti-e az IBM-től az általa igénybevett kedvezményeket?
- Hangsúlyozom: az IBM többi magyarországi tevékenységét nem érinti ez a döntés, csak kifejezetten a merevlemezgyártásra vonatkozik a leépítés. Vácott és máshol továbbra is jelen lesz az IBM, sőt a magyarországi fejlesztéseiket sem fejezték be ezzel. Így ok sincs arra, hogy ez a kérdés felvetődjön. Ami az adókedvezményt illeti, ezek általában helyiadó-kedvezményeket jelentettek, amelyek tudomásom szerint már korábban lejártak.