Vissza a tartalomjegyzékhez


Családi vonás

Botka László 29 éves Szeged polgármestere


Botka László Fotó: MTI

- Ilyen nagyarányú győzelmet várt? 
- A váltás igénye már az áprilisi parlamenti választásokon érezhető volt, ahol szintén nagyarányú győzelmet arattunk. Hatvanszázalékos győzelemre azonban természetesen nem számítottam. Több szervezet is támogatott, a konszenzus szimpatikus lehetett a választóknak. 
- Négy évvel ezelőtt az volt meglepő, hogy a Fidesz nyert Szegeden. A szegediek nagyon tudnak büntetni?
- Sajnos Szegeden az elmúlt három önkormányzati ciklusban senki sem tudott olyan teljesítményt, stílust felmutatni, ami a szegediek számára tartósan vonzó lett volna. Mind a három polgármester elveszítette a választásokat, és új összetételű közgyűlést választott a város. Érdekes helyzet ez, hiszen a nagyvárosok jelentős részében második, sőt van, ahol a harmadik ciklusukat töltik a polgármesterek. Megpróbálok változtatni ezen Szegeden.
- Mennyiben segítette az Ön választási esélyeit, hogy folyamatos botrányok voltak a városban, hiszen a sajtó is visszaélésgyanús ügyekről cikkezett? 
- Nagyban hozzájárult a sikeremhez. A szegediek döntő része nem érezte, hogy a városi vagyont érintő döntéshozatalban bármilyen módon tájékoztatva lenne. Ezzel óriási hibát követett el az előző városvezetés. Sokat ártott a Fidesznek, hogy valamennyi önkormányzati képviselője önkormányzati cég vezetője lett, attól függetlenül, hogy népművelő, testnevelő tanár vagy éppen egyetemi hallgató volt. Azaz a szakértelem nem volt fontos követelmény. A most eltűnt fideszes korszaknak nagy tanulsága, hogy a klientúra építése egy városban, pláne Szegeden nem lehet sikeres, mert ugyan néhány száz embert pozícióba juttathatnak, de ezzel több ezret, több tízezret sértenek meg. Mi gyökeresen új stílussal kívánjuk a várost vezetni.
- Kritikusaik szerint azért szavaztak sokan Önökre, mert „Együtt a kormánnyal” című szlogennel azt mondták, akkor fognak a városok pénzt kapni, ha a kormánypártiakra szavaznak. 
- Ilyet soha nem mondtunk. Ilyet éppen Orbán Viktor mondott ’98-ban, amikor az önkormányzatokat a kormányzati akarat végrehajtóinak nevezte. 
- Milyen érzés, hogy édesanyjával együtt győzött? Ő Szolnokon, Ön Szegeden.
- Nagyon boldog voltam. Egyébként arra is nagyon büszke voltam, hogy együtt ülünk a parlamentben. Egy politikusnak nagyon ritkán adatik meg, hogy van egy másik politikus, akinek a támogatása, szeretete kétségbevonhatatlan. 
- Ön a legfiatalabb megyei jogú városi polgármester?
- Nem, mert Hódmezővásárhely fideszes vezetője nálam két évvel fiatalabb. Tehát Csongrád megye két megyei jogú városában a magam huszonkilenc évével az idősebb én vagyok.

Botka Lajosné Szolnok polgármestere


Botka Lajosné és Medgyessy Péter Fotó: MTI

- Szolnok Ön mellett szavazott. Mi volt az, ami a leváltási hangulatot okozhatta?
- Szerintem a programom, amit a választási kampány során nagyon sok emberrel megismertettünk. És persze, nagyon szerénytelenül abban is bízom, hogy mindezt én hitelesen tudtam elmondani, és az emberekkel hitelesen tudtam erről beszélgetni. 
- A jobboldalon azt mondják, azért nyert sok városban a baloldal, mert azt sugalmazták, hogy akkor kapnak támogatást, ha szocialista vezetésűek lesznek. 
- Szolnokon ez elég sajátos. Több fideszes személyiség is erősen kötődik Szolnokhoz, hiszen Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége és Varga Mihály volt pénzügyminiszter úr is szolnoki, és Várhegyi Attila másfél cikluson keresztül volt itt polgármester. Az embereknek így van már arról tapasztalatuk, milyen az, ha a városvezetés és a kormány azonos színű. Sajnos Szolnok város nem tudta kihasználni ezt a helyzetet az elmúlt négy évben, mert nem voltak olyan projektek és programok, amelyek mellé esetleg kormányzati pénzeket lehetett volna hozni. Mi ezen szeretnénk változtatni.
- A Várhegyi-pernek lehetett-e bármilyen hatása a választások eredményeire?
- Annyi biztos van, hogy a város polgármesterének felelőssége nemcsak a törvényből következik, hanem ezt az emberek el is elvárják. Például, hogy úgy gazdálkodjon a város vagyonával, olyan döntéseket segítsen hozni, és azt képviselje, ami soha nem lehet büntető-per tárgya. Másrészt, függetlenül a büntetés mértékétől, az emberek életérzése is azt igazolta, hogy ő nem igazán volt gazdája a mi városunknak. Ez visszahatott a helyi Fideszre. 
- Milyen érzés volt, hogy a fiával együtt nyertek megyei jogú városokban polgármesteri tisztséget?
- Természetesen nagyon boldog voltam, mert ismerem a saját gyermekemet. Tudom, hogy ő alkalmas lesz arra a gyönyörű feladatra, amit kapott. És azt is tudom, hogy mindent megtett, hogy ez sikerüljön.
- Nem félti kicsit?
- Féltettem őt azóta, amióta kiderült, hogy szakvizsgázott jogászként a közéletben politikusként szeretne dolgozni. Tehát ’94 óta, amikor országgyűlési képviselő lett, majd a múlt ciklusban a megyei közgyűlés alelnöke. Nagyon bízom az emberi és erkölcsi tartásában és szakmai igényességében. Ettől függetlenül természetesen féltem. De nagyon bízom benne, hogy sikeres lesz, és már most nagyon büszke vagyok arra, amit elért. Tizenegy éve él Szegeden, és el tudta érni abban a városban, ahol a városlakók mindig is eléggé határozott értékrenddel rendelkeztek, hogy megválasszák. Már ez nagy siker. (H. Zs.)