Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
Kiégett tizenévesek

Klinikai tapasztalatok szerint semmi élvezetet nem találnak a házaséletben azok, akik túl korán kezdtek szexuális életet élni, és gyakran váltogatták partnereiket. Ugyanakkor az utóbbi években megerősödött a fiatalon elkezdett nemi élet társadalmi elfogadottsága, így a szexuális felvilágosítás nagyrészt a fogamzásgátlás mikéntjére korlátozódik, miközben jóval kisebb hangsúly esik a tinédzserek felelős párkapcsolatra való felkészítésére. A család, az iskola, az egészségügy nem fordít kellő figyelmet a felvilágosításra, a média tevékenysége pedig kifejezetten kártékony - hangzott el nemrégiben egy konferencián. 

Az elmúlt tíz évben jelentősen megnövekedett a szexuálisan aktív tizenévesek száma. Ez többek között azzal jár, hogy a gyermeknőgyógyászati szakrendeléseket fölkereső, nyolcvan százalékban tizenkét év fölötti páciensek körében a hagyományos panaszok mellett tömegesen jelennek meg a fogamzásgátlással vagy nemi betegségekkel kapcsolatos problémák - fejtette ki kedden dr. Pázsit Emese szülész-nőgyógyász a fiatalkorúak szexuális felvilágosításáról és hormonális fogamzásgátlásáról rendezett országos szakmai konferencián a Magyar Tudományos Akadémián. 
A doktornő a diósgyőri kórház főorvosa, ahol tíz év óta működik gyermeknőgyógyászati szakrendelés. Mint elmondta, többfrontos felkészítésre lenne szükség, kezdve az elemi higiéniai ismeretektől az anatómiai-biológiai és pszichológiai tájékozottságig. Kitért arra: a náluk megforduló gyerekek jellegzetes panaszai közt első helyen a nem megfelelő higiéniás szokásokra visszavezethető külső nemi szervi gyulladások állnak. Meg kellene tehát tanítani a fiatalokat az alapvető tisztálkodási szabályokra, a menstruáció és a nemi élet higiéniájára. Ugyanígy elengedhetetlen lenne a saját test és az azzal kapcsolatos megfelelő szókincs ismerete is. Megjegyezte: ezek az alapismeretek az idősebb korosztályoknál is rendre hiányoznak. Alapvetően meghatározó a családi háttér minősége, hiszen többnyire mintakövető szokás- és magatartásformákról van szó. A fiatalok szexuális kultúrája így nagy mértékben függ az elődeikétől. 
Az orvosnő kitért arra, hogy mára megszokott jelenséggé vált a tizenhat évesek fogamzásgátlása, sőt a náluk megforduló tizenkét év feletti páciensek negyven százaléka aktív szexuális életet él. Ugyanakkor a tinédzserek lelki és biológiai érése időben igen eltávolodott egymástól. Ezt mutatja, hogy a nemi élet kezdete sokuk számára a szabadság kezdetét jelenti. „A gyerekek a szexualitást csupán élményszerzésnek fogják fel, és nem gondolnak a következményeire, jóllehet számtalanszor tisztában vannak azokkal ”- hívta fel a figyelmet Pázsit Emese. Az abortusztól annak fájdalmassága miatt tartanak, tablettát például csak minden harmadik kislány használ, így a tizennyolc év alattiak körében a művi vetélések aránya lényegében stagnál. Az óvszer sem igazán elterjedt, ezért egyre gyakoribbak a nemi úton terjedő betegségek még a kiskorúaknál is. 
Arra a kérdésre, miért ment bele a szexuális kapcsolat(ok)ba, a tizenévesek többsége úgy válaszol: mert az osztályban mindenki így tesz, mert kíváncsi volt, esetleg mert már elmúlt tizenhat éves. Tartós kapcsolatra - ez is legfeljebb három hónapot jelent - igen kevesen szoktak hivatkozni, a túlnyomó többség ennél rövidebb időtartamú, illetve alkalmi kapcsolatokban vesz részt. 
Ezt a fajta hozzáállást csak megerősíti manapság a média, a szakember példaként említette a szüzesség nyűgként való megjelenítését a tévéműsorokban, de ide sorolható számos fiataloknak szóló rajzfilm, sőt képregény is, melyekből megtudható, hogyan lehet három éjszaka alatt három partnert kipróbálni.
Az orvosok számos esetben tapasztalták, hogy a korai szex frigiditást, kiégettséget eredményezett a későbbi házasságban. Egykori pácienseik arról panaszkodnak ugyanis, hogy semmi érdekeset nem találnak a házaséletükben, és utólag bánják, hogy túl korán átadták magukat a testi örömöknek. Már amennyire örömről lehet beszélni sokuk illúzióromboló korai élményei kapcsán. 
A bizalomteli családi háttér, az iskolai egészségnevelés, a kortárs segítők bevonása és a média normális témakezelése esetén megfelelő szexuális felvilágosítás és megelőzés lenne megvalósítható, amely nem csupán a fogamzásgátlás technikai módszereire koncentrál, hanem felkészít a felelősségteljes párkapcsolatokra is - hangsúlyozta kivétel nélkül minden felszólaló szakember.