Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

„Nobelke”-díjak

Ismét átadták az idei meglepő, ám haszontalan felfedezésekért járó díjakat, amit a svéd mintát követve IgNobel névre kereszteltek. A jutalmazott munkák megmagyarázzák, miként tűnik el a hab a sörről, vagy azt, miként lehet kiszámolni egy elefánt bőrének területét.
Ezzel a díjjal tehát azokat a kutatási eredményeket jutalmazzák, amelyek a lehető legkevesebb gyakorlati haszonnal kecsegtetnek, ám annál több mosolyt csalnak az emberek arcára. A legrangosabb tudományos díj „hóbortos kistestvérének” átadását Bostonban tartották, a Harvard Egyetemen, ahol összesen kilenc öncélú kutatást jutalmaztak. A britek szépszámú pályázót indítottak a megmérettetésen, a legjobb műnek az Angol Baromfitudomány című lapban megjelent dolgozatot találták, amely a háziasított struccok viselkedésével kapcsolatban lebbenti fel a fátylat, egészen pontosan arról, hogy miért is kedvelik ezek a madarak az embereket jobban fajtársaiknál. Az interdiszciplináris kutatások kategóriájában a Sydney Egyetem szakértője, Karl Kruszelnicki átfogó tanulmányát jutalmazták, aki a köldökzsinór elkötésének különböző módjait és technikáit vizsgálta. A fajok közötti harmónia és béke megteremtésének nemes célját látták a bírák abban a díjazott szerkezetben, amely a kutyaugatást fordítja le japán nyelvre. (hírkereső)


A hátfájás a lélek kiáltása

A hátfájás oka legtöbbször lelki problémákra vezethető vissza. „Hátfájás gyakran fellép lelki konfliktusok idején. Ehhez tartozik a családi konfliktusok, munkahelyi problémák vagy állandó túlterheltség” - nyilatkozta Uwe Dresel, a Német Egészségpénztár sportszakértője a Vital című lapnak. Legújabb felfedezések szerint a hátfájdalmak több mint harminc százaléka mögött a lélek segélykiáltása áll. Ilyen esetben a gimnasztikai gyakorlatok keveset használnak, mivel az ember a lelki problémákból nem tudja kitornázni magát. Így a teljes gyógyuláshoz elsősorban a lelki problémákat kiváltó okok megszűnésére van szükség. (dl-online)