Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Reszkessetek, feltörők

Tart még a szoftverrendőrség tűzszünete, de nem sokáig. A - hivatalos nevén - Business Software Alliance (BSA) Magyarország október 30-a után kész felszámolni a budapesti illegális felhasználókat és kereskedőket egyaránt.


A BSA fenyeget. Lebilincselő óriásplakátok Fotó: Somorjai L.

A „bilincses plakátok” jelzik a közelgő vészt. Egy hónap áll rendelkezésére a mintegy tízezer érintett fővárosi vállalkozásnak, hogy jogtisztává tegyék szoftvereiket. Hosszabbítás csak kivételes esetben lehetséges! A szervezet minden céget írásban értesít a programjáról, és egyben felajánlja segítségét is a tisztázásban. Amelyik címzett eleve elzárkózik a válaszadástól és az együttműködéstől, továbbá egyéb információk is illegális szoftverhasználatra utalnak nála, az joggal számíthat egy-egy rendőrségi feljelentésre.
Az illegális programok aránya Magyarországon csökkent az elmúlt években - tudtuk meg a „szoftverzsaruk” honlapjáról. Ennek ellenére - becslésük szerint - a felhasznált rendszerek fele még tisztázatlan eredetű. Mindenesetre az ebből származó károk is csökkenő tendenciát mutatnak. Míg 2000-ben 41,25 millió, addig tavaly már csak 26,63 millió dollár volt a hazai kár.
A BSA-t 1988-ban alapította hatvanöt ország vezető szoftverfejlesztő vállalata. Működési köre kiterjed Európára, Ázsiára és az óceánon túlra is. Nyolcéves magyarországi működése alatt számos elmarasztaló bírósági ítélet és jelentős pénzbírságok jellemezték a BSA tevékenységét. A büntetőeljárások száma folyamatosan nő. A tavalyi évben például már meghaladta a tizenkilencezret is, amely jelentős előrelépés az 1999-ben regisztrált tizenháromezer esethez képest. A szervezet idén indította el országos Tűzszünet elnevezésű kampányát, amely most Budapestet érte el. A program megyéről megyére halad, és mindenhol ad egyhónapnyi türelmi időt a „megtérésre”. Eddig Győrben négy (az A1 Autó Győr, az Uniotex és a Talent Kft.-k, illetve a Pannon-Flax Rt.), Sopronban pedig öt cégnél (a Hotel Szieszta, a Staba és a KS Forma Kft.-k, illetve a TEAG és a Magyar Cukor Rt.-k) került sor feljelentésekre és házkutatásra. Végezetül nemrég kezdődött Szegeden annak a százegy vádlottnak a pere, akiket a BSA munkája nyomán szoftverek, zenei anyagok és filmek jogosulatlan felhasználásával, sokszorosításával és terjesztésével vádolnak.