Vissza a tartalomjegyzékhez


Szó nincs viszályról
Gy. Németh Erzsébet, az MSZP főpolgármester-jelöltje

- Zajlanak-e érdemi tárgyalások a két koalíciós párt között ebben a viszálygyanús helyzetben?
- Jó lenne, ha a főpolgármester úr és mindenki más több önuralmat és higgadtságot tanúsítana a kampányban. Hiszen szó sem volt arról, hogy összefognánk Schmitt Pállal, a Fidesz emberével. Egyébként a kampánnyal kapcsolatban nincsenek megbeszélések a két koalíciós párt között, viszont az a szakmai munka, amit a városirányítás megkövetel, természetesen továbbra is zajlik. Ez a szakértői és a főpolgármester-helyettesi szintet jelenti. A kérdése második felére adott válaszom pedig: szó sincs viszályról. 


Gy. Németh Erzsébet. Korrekt partner az SZDSZ Fotó: S. L.

- Keresték-e Önt szocialista vezetők, illetve szabaddemokrata politikusok, hogy segítsenek a nyilatkozatháború elsimításában?
- Szerintem nincs már nyilatkozatháború. 
- Az elmúlt napokban történtek nem ártanak-e az MSZP és az SZDSZ közötti kapcsolatnak? A szocialistáknak nem az lenne-e az érdekük, hogy az SZDSZ stabil harmadik erő - vagy ha úgy tetszik, a mérleg nyelve - maradjon Magyarországon? 
- A kampány és az önkormányzati választás október 20-án lezárul, utána minden vissza fog állni a normális kerékvágásba. Meggyőződésem, hogy nem lesznek olyan következményei az elmúlt heteknek és napoknak, amelyek a két párt kapcsolatát fővárosi vagy országos szinten negatívan befolyásolnák. 
- Úgy tűnik a szocialista politikusok nyilatkozataiból, hogy a MSZP abszolút többséget szeretne szerezni a fővárosi közgyűlésben. Ha ez megtörténne, hogyan tudnának együttműködni? 
- Mi mindenféleképpen koalícióban gondolkodunk. Ha abszolút többséget szerzünk - amire valóban nagy esélyünk van -, akkor is koalíciós ajánlatot teszünk a Szabad Demokraták Szövetségének. Lehet, hogy a választási kampány hevében úgy tűnik, mintha feszültség lenne közöttünk, de valójában korrekt partnernek tartjuk az SZDSZ-t. Ezt mutatja és bizonyítja az elmúlt évek sikeres közös kormányzása a fővárosban. (H. Zs.)