Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Tamás
Pedálhoz láncolva

Az 57. spanyol körverseny, amit 1935-ben rendeztek meg eloször, a héten ér a célegyenesbe. A Vuelta, a Tour de France és a Giro Italia mellett a legnevesebb európai körversenyek között tart számot. A versenyen Lance Armstrong kivételével rajthoz állt a legtöbb favorit. A tavalyi bajnok Angel Casero, formája alapján most nincs az esélyesek között. A három hetes küzdelemben két versenyhét után az elso helyen a 2000-ben gyoztes, spanyol Roberto Heras (US Postal, Armstrong csapattársa) áll, 35 másodperccel megelozve Aitor Gonzalest (Kelme) és egy perccel Oscar Sevillat (Kelme). A negyedik helyen Joseba Beloki (Once), a Tour de France második helyezettje áll. 

Az öszszetettben vezeto elso tíz közül egyébként nyolc spanyol, akik közé csupán két olasz, Francesco Casagrande világbajnok és Gilberto Simoni, a Giro Iatalia tavalyi bajnoka ékelodik be. A verseny nagy vízválasztójának a legendás, arthuriai hegyekben lévo, 1500 m magas Angliru hegyi-befutó bizonyult. A félelmetes kaptató eddig harmadszor szerepelt a Vuelta útvonalában. A 12 km-es hegyibefutó átlagemelkedése 16-18 százalék, néhol 23 százalék emelkedésu rámpákkal tarkítva. A rettegett szakasz a várakozásoknak megfeleloen idén is sokaknál kiverte a biztosítékot, amihez hozzájárult a cudar idojárás is. A csúszós lejtokön David Millar, a skót idofutamspecialista, összetett kilencedik kétszer is elesett, de mindannyiszor folytatni tudta a versenyt. A célvonal elott egy méterrel azonban leszállt, letépte a rajtszámát, azt egy rendezohöz vágta, majd kerékpárját dühösen földhöz csapta, ez természetesen kizárását eredményezte. A megpróbáltatások az addig kiválóan dolgozó, és a Sevilla révén a sárga trikót birtokló Kelme csapatban is rövidzárlatot okoztak. Sevilla csapattársa, Gonzales, aki mindössze egy másodperccel követte csapatkapitányát, a hegyibefutón a csapatfonök utasítása ellenére egy korai támadásra ragadtatta magát az élbolyban. Akciójával kilátástalan helyzetbe hozta csapatkapitányát, aki nem tudta tartani vele a lépést. Gonzálest egyedül Heras volt képes követni, aki késobb fokozta teljesítményét, és a dezertort is faképnél hagyta, megszerezve ezzel a szakaszgyozelem mellett a sárga trikót is. A verseny Heras sikerével korán sem lefutott, az utolsó nap, a vasárnapi madridi idofutam nagy izgalmakat tartogat. Elofordulhat, hogy csupán néhány másodperc dönti el a sárga trikó sorsát.
Bodrogi László, a Mapei Quickstep profija a csúcskategóriás Nemzetek Nagydíján a 67 km-es egyéni idofutamon a második helyen végzett a német Uwe Peschel mögött. A kiváló eredmény jó elojel a két hét múlva esedékes világbajnokságra.