Vissza a tartalomjegyzékhez


Hollywood: a filmgyártás McDonald s-a

A kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman hétfőn a hollywoodi filmgyártás McDonald’s-szerű mivoltát kritizálta, ami szerinte kizárja az eredeti filmes ötletek megvalósítását. A színész a torontói filmfesztiválon nyilatkozott ilyen elítélően, ahol azért vett részt, hogy új filmjét, a Moonlight Mile-t népszerűsítse. A filmet hétfő este mutatták be. Hoffman a hollywoodi filmeket az országút menti McDonald’s gyorséttermekhez hasonlította: csakis azért megy be oda az ember, mert pontosan tudja, hogy mit fog kapni.

„Ha manapság filmet akarsz csinálni, nekik már konkrét elképzelésük van a korábban ott készült filmek alapján - mondta Hoffman a riportereknek. - Amikor a pályámat kezdtem, a nézőközönség olyan alkotásokat akart, amik nem hagyatkoztak rá korábbi művekre. A helyzet most megváltozott, legalábbis a filmkészítők szempontjából. Azt az érzést akarják elérni, hogy a néző úgy érezze, ezt már látta valahol, és ezért nézze meg újra.”
A filmfesztiválok azért fontosak, mivel lehetővé teszik, hogy a közönség úgy találkozhasson filmekkel - mint például a Moonlight Mile-lal -, hogy a találkozást nem határozzák meg a hollywoodi stúdiókban ülő filmkészítők előítéletei.” (Origo)