Vissza a tartalomjegyzékhez


Amerika lelkiállapota

Sajnos a tavaly szeptember 11-én történt terrortámadás mély nyomokat hagyott az amerikai emberek emlékezetében és lelkében. Kutatók egy csoportja azt vizsgálja, hogy ezek a rossz emlékképek milyen mértékben épültek be az érintett személyek életébe. Egy, az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratában (JAMA) megjelent tanulmány szerint, egy-két hónappal a terrortámadást követően a New York-i lakosok 11 százalékánál voltak kimutathatóak a traumát követő stresszes állapot (PTSD) tünetei. Ez az akár egész életen át fennmaradó állapot tényleges közegészségügyi problémához is vezethet.

A szeptemberi terrortámadás pszichológiai utóhatásait felmérő vizsgálatot 2273 amerikai állampolgár megkérdezésével végezték a kutatók. A megkérdezést először telefonon keresztül végezték, majd áttértek az internetes megoldásra. A kutatók a potenciális áldozatoknak egy új kategóriáját is beazonosították: a kutatás fókuszába helyezett közvetlen túlélők mellett mindazokat, akik televízión keresztül voltak szemtanúi az eseményeknek.
Az eredmények feldolgozásával a szakemberek egy pontosabb képet kaphatnak az ország mentális állapotáról. Egy korábban elvégzett felmérés eredményei azt mutatták, hogy a támadásokat követő napokban nagyon magas volt a stressz-szint országszerte. A vizsgálatokat végző szakemberek arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a stresszes állapot súlyosságát a televízió előtt töltött órák száma nagymértékben befolyásolta. Megnyugtató azonban az a tény, hogy az amerikaiak többsége már túljutott a megrázkódtatásokon. Egyéb párhuzamos felmérések adatai szerint a PTSD-tünetektől szenvedő manhattani lakosok száma október és január között kétharmaddal csökkent. Félő azonban, hogy szeptember 11. közeledtével a stresszes állapot fokozódhat azoknál a személyeknél, akiknél a PTSD-tünetek észlelhetők. Mindezek ellenére a szakemberek reménykedők a jövővel kapcsolatban, és nemzetük „lelkének” teljes gyógyulását várják. (Newsweek)