Vissza a tartalomjegyzékhez


Ciprusi saláta

A salátanév elég megtévesztő, igazából mediterrán zöldségek és tojás keverékéről van szó. Cukkini, padlizsán, gomba, paradicsom és hagyma. A hagymát pirítsuk meg - nem kell apróra vágni, mint ahogy a többi zöldséget sem, mert a lényeg, hogy a hozzávalók még a sütés után is felismerhetőek legyenek -, a dinsztelt hagymadarabokra rá kell tenni a kisebb, de nem vékonyra szeletelt zöldségeket, s mindezt addig sütni, amíg a padlizsán elkezd puhulni - nem kell teljesen megsütni, kicsit ropoghat (a padlizsánt mindig előre le kell sózni). Közben friss oregáno, kevés fehérbors, só és bazsalikom kerüljön rájuk. Egy adaghoz egy tojás kell. Kicsi, magas falú tepsikben készül, egy ilyen edény egy adagot tartalmaz. Mivel a zöldségeket előre el lehet készíteni, így nagy láng fölött két-három perc alatt megvan. Azon melegében, meleg pitával szolgáljuk fel. (mlg)