Vissza a tartalomjegyzékhez


Jódkapszulák nukleáris támadás esetére

Izrael a Közel-Keleten elsőként kívánja ellátni a lakosságot egy lehetséges nukleáris támadás esetén bekövetkező radioaktív sugárzás hatásának csökkentésére szolgáló jódtablettákkal. Ennek érdekében a védelmi minisztérium a kapszulát is tartalmazó csomagokat oszt szét a lakosság körében - időközben az amerikai kormányzat is több millió, úgynevezett Lugol jódkapszulát rendelt egy dél-karolinai gyártótól. 

A radioaktív sugárzás hatását csökkentő Lugol pirulák az elmúlt évek során számos katasztrófavédelmi gyakorlaton szerepeltek már, akkor azonban kizárólag olyan megfontolásból, ha egy nukleáris központban esetleg baleset történne. Szeptember 11-ét követően azonban már felmerült a katonai támadással szembeni védekezés szükségességének kérdése is - hiszen egyes hírforrások szerint mind az al-Kaida, mind pedig Irak és Irán rendelkezik olyan atomfegyverrel vagy annak előállítási lehetőségével, amelyeket Izrael ellen bevethetnek. „Szeptember 11-ét követően minden eshetőségre fel kellett készítenünk magunkat, még egy himlőtámadásra is” - nyilatkozta az izraeli egészségügy-miniszter. 
Az 1991-es öbölválság idején az izraeliek már megszokhatták a gázmaszkok és egyéb védelmi felszerelések mindennapi készenlétben tartását. Az izraeli kormány most is számos akciótervet készít egy esetleges, iraki részről érkező biológiai fegyver támadáshoz. A katasztrófák kezelésére két védekezési terv született: a „Fekete függöny” elnevezésű a biológiai fegyverrel, a „Nyakláncok” pedig a vegyi fegyverrel elkövetett támadások elleni védekezésre szolgál. A készenlétben tartott jódkapszulákon kívül egy parancs kiadásától számítva egy-két napon belül az egész lakosság himlő elleni beoltására is lehetőség van. Erre előzetesen a némely esetben veszélyessé is válható mellékhatások elkerülése végett nem kerülhet sor. (Hetek)