Vissza a tartalomjegyzékhez


Tűzijáték és komoly vízár

Az idei augusztus 20-ai nemzeti ünnep keretében a fővárosban a megszokott állami rendezvénysorozat mellett egész napos családi és zenei programokon is részt vehetnek az érdeklődők. 

A 9 órakor kezdődő, Kossuth téri ünnepélyes zászlófelvonást és tisztavatást Juhász Ferenc honvédelmi miniszter beszéde követi. Szabó Miklós, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora elmondta: a korábbi évekhez képest változást jelent, hogy a jelentést a honvédelmi miniszter helyett a köztársasági elnök úr fogadja. Az idei évben összesen 240 tisztet avatnak, ebből 201 férfi és 39 nő.
Amennyiben az időjárási viszonyok engedik, 11 órától légi parádé veszi kezdetét. A tervek szerint a Mi-24-es és Mi-17-es helikopterek bemutatóját vitorlásrepülők követik. Részt vesznek a rendőrség helikopterei, a Malév egy repülőgépe, és egy Bambi névre keresztelt tűzoltó-helikopter is. Veres Zoltán és Bessenyei Péter műrepülők produkciója mellett ejtőernyősök deszantugrása is szórakoztatja a nagyérdeműt. A megemelkedett vízszint és a felgyorsult folyósodrás miatt a tervezett vízi parádé nem kerülhet megrendezésre. 
17 órától a Szent István Bazilikában Paskai László bíboros, prímás, esztergomi érsek celebrál szentmisét, és szentbeszédet mond Mayer Mihály pécsi megyés püspök. Az ünnepi körmenet az Október 6. utca, József Attila utca, Roosevelt tér útvonalon halad, majd a korábbi évektől eltérően a Vigyázó Ferenc utcába fordul be, így a Nádor utcán, Zrínyi utcán keresztül érkezik vissza a Szent István térre. Tóth János Csaba, az egyházi rendezvény sajtószóvivője beszámolt róla, hogy a körmenetre a közjogi méltóságok, miniszterek, képviselők és parlamenti pártok vezetői mellett a diplomáciai testület, média, társadalmi és kisebbségi szervezetek képviselői is meghívást kaptak. A ténylegesen részt vevők személye és létszáma csak az esemény napján válik ismertté.
Mindezekkel egy időben Budapest több területén is zajlanak zenei és sportprogramok. A sportolni vágyókat a Margitszigeti Atlétikai Centrum várja, az Extrém Parkban pedig az extrém sportok kipróbálására lesz lehetőség. 17 órától a Fővám téren könnyűzenei fellépők váltják egymást, zenélnek többek között a Pa-dö-dö és Sub Bass Monster. Este a Roosevelt téren Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad koncertet. A napot végül a Gellért-hegyi tűzijáték zárja. (Koroknai Zsófia)