Vissza a tartalomjegyzékhez

Kánai András
Diploma után

Steven Spielberg az idén végre megszerezte rendezői diplomáját. Ideje volt. Valószínűleg már a legjóindulatúbb családtagok is szóvá tették a tényt: habár az Oscar-díjat tartó polc kezd lassan benépesülni, a diplomának szánt üveges szekrény olyan üresen ásítozik, mint minisztériumi kassza kormányváltás után. 
Most már van miért felnézni az ötvenhat éves friss diplomásra.

A hírek szerint Spielberg harmincnégy évet hagyott ki tanulmányaiban, mert az igazsághoz az is hozzátartozik, egyszer már elkezdte, de kimaradt, hogy néhány csip-csup ügyet elintézzen: többek között életet lehelt egy cápa alakú mechanikus szerkezetbe, szimpatikussá tett egy zsiráfnyakú, teflonfejű, villogó szívű idegent, egyaránt nézhető filmet készített bibliai és történelmi tárgyú történetekből, és nem utolsó sorban azokkal a tyrannosaurus izékkel riogatta a családot. No meg csinált egy soa-alapítványt is. A Kaliforniai Állami Egyetem filmszakának oklevelét persze nem a semmiért kapta; az órákat ugyan nem látogatta (nevetséges kifogásait egy bizonyos Dreamworks nevű céggel hozta összefüggésbe), de írt dolgozatokat, konzultált, és egy év alatt összegyűjtötte a megfelelő számú krediteket. 
Tehát: fel a fejjel! Ha még nincs diplomája, és állandóan megkérdezik, hogy mi lesz így belőled, fiam/leányom, válaszolja csak nyugodtan: ugyan mi, filmmogul.
Az egyetemi oklevél meg ráér. 
Igaz, az sem árt, ha a kieső éveket az ember olyan eredményesen tölti el, mint Spielberg.