Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Tamás
Összeesküvés-elméletek

Hétvégén zajlott a görögországi Patraszban a Vízilabda Világliga négyes döntője. A döntőre szenzációs teljesítménnyel, 13 győzelemmel és egy vereséggel csoportelsőként jutott be a magyar válogatott a második helyezett oroszok előtt. A másik ágon a rendező jogán biztos bejutó volt a görög válogatott és a csoportelső, világbajnok spanyolok gárdája.


Ezt most nem úszták meg a fiúk Fotó: MTI

A négyes döntő menetrendje szerint a csapatok körmérkőzéseket játszottak, és az így kialakult sorrend alapján az első kettő játszhatta a döntőt, míg a harmadik és negyedik a bronzmeccset. A körmérkőzéseken azonban a nem várt körbeverések következtében olyan szoros állás alakult ki a második helyért a spanyol és magyar csapat között, hogy annak várományosát igazából az utolsó, orosz-magyar mecscsen elért gólarány dönthette el. Ennek megfelelően szoros mérkőzésállásnál a magyar csapatnak a döntőbe jutást csak egy, a rendes játékidőben elért 11-11-es döntetlen, és az ezt követő ötméteresekből elért legalább 3-2-es győzelem eredményezhette. Amenynyiben a magyar csapat rendes játékidőben például 12-11-re veri az oroszokat, a győzelem ellenére a jobb gólarány miatt mégis a spanyolok a továbbjutók. A mérkőzés a vártnak megfelelően szoros játékot produkált, és az előbbiek ismeretében csapatunk 11-11-nél, másfél perccel a játékidő lejárta előtt nem erőltette az újabb góllövéseket, kibekkelte a meccset, és végül a büntetőkből 14-13-ra verte az oroszokat. Ezzel válogatottunk a spanyoloknál jobb gólarányt elérve, azokat a döntőből kiszorítva játszhatta volna a döntőt az oroszokkal. Igen ám, de a spanyol szövetségi kapitány, kihasználva a FINA Vízilabda Világliga Intézőbizottságának nem titkoltan spanyolbarát összetételét, óvást nyújtott be a számukra kedvezőtlen kimenetelű mérkőzés ellen, bundagyanús komolytalan játékra hivatkozva. Az intézőbizottság ezek után meghallgatva az ugyancsak nem magyarbarát bírók vélekedését, helyet adott az óvásnak, és érvénytelenítette a mérkőzést, mindkét csapatnak 0-5-ös vereséget könyvelve el, valamint pénzdíjaik csökkentésére ítélve őket. Ezek után Kemény Dénes csapata, amely másnap a döntőre készülés közben kapta a váratlan hírt, az adminisztratív intézkedés következtében az arany helyett bronzmeccset kényszerült játszani. A meccsen 13-6-ra mosták le feldühödött játékosaink a házigazda görög válogatottat. Végül a spanyolok számára mégis a sors fricskája volt, hogy a döntőben az oroszok rendkívül összeszedett játékot produkálva bedarálták őket, meglepetésszerű győzelmet szerezve a tavalyi világbajnok felett. A mérkőzés végén némi elégtételt jelentett a mieinknek, hogy a diadalittas orosz csapat játékosa, Jerisov a tribün elé úszott, és tele torokból üvöltve a trófeát a lelátón tartózkodó magyar csapat tagjai felé nyújtotta, jelezve ezzel, hogy a győzelmüket részben nekik ajánlják. Kemény Dénes szövetségi kapitány, aki szerint az igazságtalan eljárást egyéni érdekek provokálták ki, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökével karöltve nemzetközi bírósághoz fordult jogorvoslatért.


Erősít a Dominó válogatott

Időközben a hazai kétszeres bajnok, a Domino-Honvéd tovább erősítette sorait, újabb két olimpiai bajnok játékossal, az Olaszországból hazatérő Fodor Rajmunddal és a Vasasból átigazoló Vári Attilával. Rajtuk kívül az idényben ugyancsak a Honvéd színeiben fog játszani a szlovák válogatott nagyszerű kapusa, Gergely István is. Ezzel a Honvéd, a piacuraló szponzorához (WESTEL) hasonló szupercsapattá alakult, és nem titkolt céljuk a következő Bajnokok Ligája megnyerése. A Domino mostani csúcsbeállításával, az öt olimpiai aranyérmes felsorakoztatásával olyan csapatot hoztak létre, amely papírforma szerint jelenleg Európa legjobb gárdája. Hasonló összetételű csapat idehaza egyedül 1965-ben, ilyen a Ferencváros színeiben jött létre, azóta hasonló erődemonstrációra nem volt példa.