Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Az ETA sem válogat

A spanyol kormány az ETA baszk szeparatista terrorszervezetet tette felelőssé a Santa Pola üdülővárosban elkövetett vasárnap esti véres robbantásért, melynek nyomán egy hatéves kislány és egy ötvenhét éves férfi vesztette életét. Aznar kormánya kemény bosszút ígért a terrorszervezet és annak politikai szárnya ellen. 


A tengerparti robbantás helyszíne. Puskaporos országimázs Fotó: Reuters

A madridi El Pais napilap vezércikkében világított rá a borzalmakra: „A nyaralásukat éppen elkezdő békés polgárok a csendes üdülővárosban ismét azt tapasztalták, hogy néhányuk életét egy gang kegyetlensége szakítja meg.”
„Az ETA meg fog fizetni azért, amit tett - mondta Aznar spanyol miniszterelnök, miután értesült a merényletről, majd hozzátette: 
- remélem, hamar megfizetnek érte.”
A gépkocsiban elrejtett pokolgép a rendőrségi laktanya előtt lépett működésbe, egy zsúfolt buszmegálló közelében, ahol a középkorú áldozat is várakozott az Alicantétól délre fekvő településen. Több mint negyvenen sérültek meg a robbanás következtében, melyet az augusztusi turistacsúcsidényre időzítettek. Egy Silvia nevű hatéves kislányt - aki az ETA legfiatalabb áldozata, amióta a szervezet 2000 januárjában felfüggesztette a tizennégy éves tűzszünetet -, a hatalmas erejű robbanásban otthon érte a halál, amikor ráesett a bútor. A környéken lakók az éjszakát szállodákban töltötték, és még hétfőn reggel sem térhettek vissza otthonaikba. A rendőrség tart tőle, hogy újabb robbantások várhatók. 
Jose Aznar hangsúlyozta, hogy a felelősöket az igazságszolgáltatás elé kell állítani, és reméli, hogy a Batasunát, az ETA politikai szárnyát mielőbb betiltják. A terrorszervezet egyelőre nem vállalta magára a felelősséget, de rendszerint véres tetteik után pár héttel szokták ezt megtenni. 
Egy júniusban hozott törvény szerint a parlament két háza közül bármelyik kezdeményezheti, hogy a kormány indítson eljárást egy párt törvényen kívül helyezésére, amennyiben felmerül a gyanú, hogy a párt támogatja a terrorizmust. A végső döntést azonban a legfelsőbb bíróságnak kell meghoznia. 
Mindenesetre sokat mondó tény, hogy a Batasuna szóvivője, Arnaldo Otegi nem ítélte el a pokolgépes robbantást. A két áldozatot követelő esetet „fájdalmasnak” nevezte pamplonai sajtótájékoztatóján, de azt is mondta, hogy Aznar „közvetlenül felelős azért, ami most történik, és ami még a jövőben történhet”. Aznar hajlik arra, hogy az ETA-t rendőrségi akció keretében kellene felszámolni. 
A mintegy harmincnégy éve tartó véres harcát az ETA Baszkföld függetlenségéért folytatja. Eddig több mint nyolcszáz embert öltek meg, köztük huszonöt gyermeket. Az ETA-t az Európai Unió is terrorszervezetnek tartja. A baszk szervezet gyakran vesz célba turisták által sűrűn látogatott helyeket. A júniusi európai uniós csúcson öt bomba robbant. Általában azonban az ilyen támadások ritkán követelnek civil áldozatot, mivel többnyire néhány perccel a robbantás előtt értesítik a rendőrséget. Ez alkalommal viszont a zsúfolt buszmegálló közelében végrehajtott támadást nem jelezték előre. 
A helyzet pikantériája, hogy a spanyol alkotmány viszonylag magas szintű autonómiát biztosít a baszkok számára, saját parlamentjük, rendőrségük van, az oktatást ők irányítják, és saját maguk gyűjtik az adójukat. Az ETA és keményvonalas támogatóik azonban elszánták magukat, hogy a teljes függetlenségig harcolnak…