Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Kornélia
Bónuszpontok zsebre

Nap mint nap újabb miniszterek nevével áll elő a legnagyobb példányszámban megjelenő német bulvár napilap, a Bild-Zeitung: a nevezett személyek magánjellegű repülőutakra használták fel a szolgálati utazások során a Lufthansától kapott törzsutas-pontokat. Gregor Gysi berlini gazdasági szenátor ezzel a - szerinte megbocsáthatatlan - túlkapással indokolta váratlan lemondását. Néhány nappal korábban Cem Özdemir, a zöldek török származású belpolitikai szóvivője is távozott posztjáról.


Gregor Gysi bejelenti lemondását. Repült Fotó: Reuters

Elvben a szolgálati repülőutak ára után kapott Lufthansa-„bónuszpontokat” 1997 óta kizárólag későbbi, ugyancsak szolgálati utak során használhatják fel a képviselők. A német szövetségi parlament ezzel az intézkedéssel kívánta csökkenteni az utazásokra fordított költségeit. 1998 óta azonban lehetőségük van a képviselőknek arra, hogy az úgynevezett szenátor chipcard mellé másik kártyát is rendeljenek a Lufthansától, s azon a magánutak után kapott törzsutaspontokat gyűjtögessék. Az adott lehetőséggel azonban nem élt minden képviselő. A szolgálati utak után járó bónuszmérföldek gyarapodását mindazonáltal kizárólag az a személy kísérheti figyelemmel, akinek nevére a repülőjegyet kiállította a légitársaság. Elvileg. A Lufthansának azonban 4000 munkatársa van világszerte, s gyakorlatilag bárki hozzáférhet ezekhez a bizalmas adatokhoz. 
A múlt hét közepe óta a Bild-Zeitungban pedig újabb és újabb személyek neve bukkan fel, akik bónuszmérföldjeiket magánutakra használták fel, s erről később a parlamentnek sem számoltak be. Így például Gregor Gysi, a posztkommunista utódpárt (PDS) illusztris személyisége, aki feleségével és lányával Kubába repült a hivatali mérföldpontokkal. Tettét ő maga pártjával szembeni visszaélésként értékelte, s váratlan gyorsasággal lemondott mind a fővárosi polgármesteri, mind pedig gazdasági szenátori tisztségéről. Nincs is talán még egy olyan politikus, akinek távozását ennyien fájlalták volna a közéletben. Neki köszönhette a PDS gyorsan növekvő népszerűségét, azt, hogy az utóbbi időkben már egyre több volt nyugat-német városban is „befutottak”, hogy az NDK-utódpártból ma a fővárost irányító koalíciós párt lett. A médiasztárrá vált egykori ügyvéd közvetlen, megnyerő stílusával, kitűnő retorikai érzékével, humorával a legnépszerűbb politikusok közé emelkedett föl. 
A vészesen közeledő őszi parlamenti választások előtt a zöldek sem úszták meg botrány nélkül. A bónuszmérföldek náluk is a párt egyik emblematikus alakját, a török származású Cem Özdemirt buktatták le. Özdemir azt is beismerte, hogy korábban nagy összegű kölcsönt vett fel kedvező kamatfeltételekkel Moritz Hunzinger PR-tanácsadótól, aki a nemrég „lebukott” Rudolf Scharping volt honvédelmi miniszterrel is üzleti kapcsolatban állt. ( Hetek 2002. július 26.) Özdemir 1981-ben csatlakozott a zöldekhez, s Fischer mellett a párt másik nagy reménységét látták benne. 
Az újabb botrány mindenesetre tovább rontotta a szociáldemokrata-zöld kormány esélyeit a szeptember 22-ei választásokon. Gerhardt Schröder kancellár ezért, szabadságát megszakítva, tíz nappal korábban megkezdte kampánykörútját. Első állomása Hannover volt, ahol - meglehet könnyelműen - kijelentette: Győzni fogunk!