Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
A súgólyuk titka

Medgyessy Péter miniszterelnök meghallgatását követően a héten a Belügyminisztériumtól is megérkeztek a kormányfő SZT tiszti múltjával kapcsolatos „szigorúan titkos”, 1978, 81 és 82-re vonatkozó anyagok. Medgyessy Péter hozzájárulásával nyilvánosságra lehet hozni a dokumentumokat, kivéve három aktát, amelyről zárt ülésen tárgyalt a bizottság. Balogh László (MDF) elnök a jövő héten szeretné újra meghallgatni a miniszterelnököt a szerinte felmerült ellentmondások tisztázása végett. 


Balogh László, a Medgyessy-bizottság elnöke a szobájában talált lőszerrel Fotó: Somorjai L.

A bizottság a Medgyessy-dosszié mellett megkapta azt a listát is, amely a BM irattárában 1990 óta megfordult miniszterek, államtitkárok és kabinetfőnökök neveit tartalmazza, valamint korábbi telefonkönyveket is. A bizottsági ülésen Vadai Ágnes (MSZP) bizottsági tag felvetette, hogy az iratok és a történelmi háttér szorgos tanulmányozása helyett inkább a parlament által megfogalmazott kilenc kérdés megválaszolására kellene összpontosítani. Simicskó István (Fidesz) azonban úgy érvelt, hogy az SZT tisztek általános tevékenységének a felrajzolása által lehet következtetni a konkrétumokra, hiszen a miniszterelnök konkrét operatív tevékenységét nem ismerik. Javaslatot tett további személyek, mint pédául Németh Miklós rendszerváltás előtti utolsó miniszterelnök meghallgatására. Körömi Attila (Fidesz) még történészek meghallgatását is kívánatosnak tartotta. 
A Medgyessy Péterre vonatkozó iratok megtárgyalása nyílt ülésen történt. Az iratok között megtalálható a kormányfő SZT állományba történő kinevezése, kézzel írott önéletrajza, a róla készült környezettanulmány, eskütételi jegyzőkönyve, a III/II-es főcsoportfőnökség által javasolt anyagi juttatások, valamint 1982. október elsejei - pénzügyminiszteri helyettessé történő kinevezése - kapcsán történt visszavonulása, pontosabban tartalék állományba helyezése. 
Ezen a héten egyébként a bizottság meghallgatta Villányi Miklós volt pénzügyminisztert, Horváth István, Horváth Balázs, Kuncze Gábor egykori belügyminisztereket, Jónás Endrét, a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatóját és Kövér László volt titkosszolgálati minisztert. Horváth István, a Grósz-kormány belügyminisztere volt az első, aki tudott Medgyessy múltjáról, hiszen ő írta alá a jelenlegi miniszterelnök tartalékállományba helyezéséről szóló határozatot. Horváth - aki egyébként Stumpf Istvánnak, az Orbán-kormány kancelláriaminiszterének apósa - azt is kijelentette: semmi kivetnivalót nem talál Medgyessy egykori tevékenységében. A jövő hétre ütemezték be többek között Nikolits István volt titkosszolgálatokért felelős miniszter, Békesi László és Hetényi István volt pénzügyminiszterek meghallgatását.


Szikret Top

Részlet a BM III/II. csoportfőnökség 1982. október 21-én kelt „Javaslat” címmel ellátott, SZIGORÚAN TITKOS és KÜLÖNÖSEN FONTOS jelzéssel ellátott iratából:
„(…) Jelentős segítséget nyújtott az IMF és Világbank delegáció tárgyalásai során titkos úton megszerzett dokumentumok pénzügyi és egyben állambiztonsági szakvéleményezésében, értékelésében. 
Az állambiztonsági feladatok végrehajtására jól felkészült, fedőbeosztásából adódó lehetőségeket legjobb tudása szerint használta ki. Jelenleg konspirációs helyzete jó, kettős beosztásáról csak a pénzügyminiszter elvtárs bír tudomással (…)”

A Belügyminisztérium III/II. csoportfőnökség 1982. november 24-én kelt „Javaslat” címmel ellátott, SZIGORÚAN TITKOS és KÜLÖNÖSEN FONTOS jelzéssel ellátott dokumentuma:
„Tárgy: »D-209« SZT fhdgy. kinevezésével kapcsolatos
A BM. III/II. Csoportfőnökség állományában szolgálatot teljesítő »D-209« - szigorúan titkos állományú - r. főhadnagy elvtárs 1978. március 1-ei hatállyal került kinevezésre, amikor a PM Nemzetközi Pénzügyek Főosztálya helyettes vezetője volt.
Állományba vételét az indokolta, hogy megfelelően ellenőrizni tudjuk a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokban jelentkező külső ellenséges tevékenységet.
»D-209«-es elvtárs kinevezését követően aktív és eredményes állambiztonsági munkát végzett. Fedőmunkahelyén is kiemelkedő eredményeket ért el. 1980. július 1-jén a PM Közgazdasági és Költségvetési Főosztálya vezetőjévé nevezték ki.
Eredményes munkájáért 1981-ben csoportfőnöki dícséretben részesült, 1982-ben az Elnöki Tanács a Munka Érdemrend arany fokozatával tüntette ki. A Minisztertanács 1982. október 1-jén miniszterhelyettessé nevezte ki.”