Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Magyarország többet érdemel

Miközben az egész ország döbbenettel és értetlenséggel fogadta a tizenöt éves gyilkos és kilencéves áldozata tragédiáját, valamint a családját kiirtó, majd önmagával is végző megbecsült vidéki tanárember drámáját, a szponzorok által megszállt Hajógyári szigeten a kormánytagok többsége demonstratív megjelenésével legitimálta a „fesztivál” fedőnevű tömeges delíriumot, közte a világsztárként hirdetett és korábban nyilvános öngyilkossági kísérletet elkövetett Iggy Pop fellépését.


355 ezer látogató, köztük egy miniszterelnök, nyolc miniszter és három főpolgármester-jelölt. Sziget Fesztivál 2002 Fotó: MTI

Felmerül a kérdés, hogy a szigeten többnyire újnak számító szocialista politikusok már az őszi önkormányzati választásokra készülnek-e, vagy a „múltat végképp eltörölni” igyekeznek azáltal, hogy a tizenegynéhány éve még deviánsnak ítélt mozgalmak szellemi vezetőinek társaságában fényképezkednek. 
Mindeközben a pártpolitikára még fogékony közvélemény is kezd belefásulni a szemlátomást egymás munkájának semlegesítésére törekvő parlamenti vizsgálóbizottságok működésébe. Szinte komikusnak hat, hogy az első ember, aki elismerte, hogy tudott Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjáról, az a Horváth István egykori állampárti belügyminiszter, aki mellesleg Stumpf Istvánnak, az Orbán-kormány kancelláriaminiszterének apósa. Az ellenzéki képviselők igyekeznek cáfolni azokat a híreket, miszerint a legtöbb titkosszolgálati múlttal rendelkező kormánytagot Orbán Viktor nevezte ki, miközben a bizottság munkáját akadályozó magatartásukkal éppen a rájuk vetülő gyanút erősítik. 


Pepsi Sziget, hol nem a plebs iszogat. Two beer or not two beer? Fotó: Reuters

Filatorigátnál leszállunk a HÉV-ről a békávé támogatásával. Adunk kétszáz forintot az első lejmoló rokkernek, mert csak nyolcvanhetet kér, de nem adunk semmit az első kéregető alkoholistának, aki ennek okán továbbdülöngél. A haverjai támogatásával. Kezében a Pincemester káefté „bor” fantázianevű flakonos terméke, a pancsháromszög támogatásával. Háromezerért napi beugrót veszünk fater támogatásával, majd a bejárat előtt végighallgatjuk a tízparancsolat meghamisításáról szóló kiselőadást az Adventista egyház támogatásával. „Belenézett a zoknimba” - méltatlankodik egy fiatal srác az ellenőrző pont után, az In-Kal Security támogatásával. Aztán beljebb haladunk a lábunk támogatásával, pedig mehetnénk taxival is, City taxival, a sziget hivatalos szállítójával. City taxi, elérhető áron. De azért se megyünk taxival, egy lázadó nem taxizik, mi meg ugye lázadni jöttünk, nyolc éve még EuroWoodstock volt a fesztivál neve, vagyis a tengeren inneni Woodstock.
A tengeren túlin állítólag a vietnami háború ellen lázadtak a hippik, úgyhogy nekünk is kutya kötelességünk lázadni. Csak hát momentán nem viselünk hadat Vietnam ellen, ezért az lesz a legjobb, ha az egész rohadt világ ellen lázadunk. A Pepsi és a BEE támogatásával. Illetve ez így nem pontos, inkább emígy: A Pepsi és a BEE bemutatja: Sziget Fesztivál 2002. BEE by Pannon GSM. Bibibí. A kettes menüpontban ön az alábbi lehetőségek közül választhat: Egyes gomb, lázadás a langyos sör ellen, kettes gomb, lázadás a hoszszú sor ellen, hármas gomb, Lázadás a Bountyn, a főszerepben Marlon Brando, magyar hangja Koroknai Géza. Amennyiben ön nem ér rá személyesen eljönni, lázadhat SMS-ben is. Hálózaton belül a legkedvezőbb percdíjak. Bí. Bukj rá!
Elnézést, kicsit elkalandoztunk, mint Attila a hunok támogatásával. 
Ott tartottunk, hogy megyünk befelé a bozótoson át. A pénz nem boldogít, csak a sok pénz, nyilván tudják ezt a szervezők is, ezért egyenruhás ellenőröket küldenek a látogatók közé. Akin nincs belépő csuklószalag, pótdíjat fizet. Értve vagyok?
Aztán két életnagyságú spermiumnak öltözött férfi húz el mellettünk, óvszert reklámoznak, a Durex támogatásával, miközben a PAX TV a nagyokat vetíti. Hajnali tizenegy van, egyre több bentlakó ébredezik, van, aki be van lőve, van aki nincs. Na de hol van még az este? 
A nehéz éjszaka után induljon jobban a napod egy frissítő arcpakolással, a zöld fiataloknál. Hátul az udvarba gyere, mert megérdemled. Az udvarba az Arany ászok sétányon juthatsz el. Arany ászok, ne habozz! A Siemens mobil pop színpad mögött sátrak, a sátrak között szemétdombok, a szemétdombok között közhasznú munkások a Közterületfenntartó Vállalat támogatásával. Momentán azért a szemét az úr. 
Aki még nem szúrta el az életét, délutántól hajnalig igénybe veheti a tűcsere szolgáltatást - nem csak varrónőknek -, a Kék pont támogatásával. Tiszta tű, piszok olcsón. Max az életedbe kerül, persze nem itt, itt aztán nincs narkó, azt a két dílert is milyen hamar elkapták, a rendőrség támogatásával. 
És akkor a kultúráról még szót se ejtettünk! Mert a magyar fiataloknak úgy kell ám Iggy Pop, mint falat kenyér, példamutató, ahogy ezek a lecsúszott, harmadosztályú sztárok évente lecserélik a heroinos vérüket, gondolom, ez a jövő, egy-két év múlva már nyilván egy balmazújvárosi gyerek is cserélhet, a társadalombiztosító támogatásával. Talán csak azt nem hangsúlyozták eléggé a szervezők, hogy Iggy egyéb kunsztokra is képes, a hetvenes évek végén például szíven szúrta magát a saját koncertjén. (Azt nem tudom, kinek a támogatásával.) A Pepsi main stage másik sztárja Mambo Kurt, a német Uhrin Benedek. Harmincezer forintos szintetizátor alapra vinnyog, őt már a hozzáértők is csak kísérőnek ajánlják valami tömény mellé. Mondjuk a Ballantine’s támogatásával. De itt hallható Koós János, Sziámi, Korda György és Balázs Klári, a német Nadrágtartó együttes, Kispál és borzasztó zenekara, valamint felejthetetlen slágerük, a…, ö…, na mindjárt beugrik, igen: „Lekvárt ettem, ragassz össze”. A Plussz Balance Illuminárium támogatásával.
A fiatalok egyébként feltűnően unottak, senki nem akar semmit, az egyetlen színfolt egy teletetovált pírszinges srác, ahogy metálos trikójában viszi a főzelékes vájlingot mosogatni. A délelőtt legfelkapottabb programja egyébként a használt söröspohár visszaváltás. Korunk kultúrszomjas lázadói órákon át képesek araszolni a porban, hogy ötven üres pohárért kapjanak egy telit. 
Így múlik az idő a támogatók támogatásával, esténként egy-két kisebb tömegverekedés színesíti a programot, vannak, akik csak másnap értesülnek róla, hogy az éjjel Komár Lászlóra tomboltak tajtrészegen a Sláger sátorban a Pall Mall támogatásával, de ezt se kell mellre szívni. Semmi gáz, a kormány nagyobb része is kilátogatott, meg Demszky és Schmitt urak, hiába, nyakunkon az önkormányzati választások. 

A döbbenetes bűncselekményekről szóló beszámolóink: