Vissza a tartalomjegyzékhez


Fúrás a Föld középpontja felé

A Közép-Kaliforniában található Parkfield joggal hirdeti magáról, hogy a „világ földrengésfővárosa”, hiszen a Szent András törésvonalon található várost rendszeres időközönként rázza meg egy közepes erősségű földrengés. Az Egyesült Államok Földtani Intézetének (USGS) kutatócsoportja most egy két kilométer mély kísérleti lyukat kezdett el fúrni a Szent András törésvonal irányába, és ha minden jól alakul, akkor a következő, immár négy kilométer mély furattal már behatolnak a törésvonal szívébe, ahova az első, aktív zónában található földrengésfigyelő központot fogják telepíteni. 

A nemrégiben elkezdett fúrás egy hatalmas, földrengést kutató program, a San Andreas Fault Observatory at Depth (Safod) része, amely a földrengések alatt bekövetkező folyamatok megismerését tűzte ki célul. Ezt manapság azért nehéz megtenni, mert az érzékelők nagy része a föld felszínén, vagy sekély furatokban található. Az eszközöket a törés szívébe helyezve a tudósok sokkal közelebbről szemügyre vehetik a földrengéseket. A kutatók meg akarják vizsgálni, hogy milyen erők mozdulnak meg a törésvonalak mentén a földrengések előtt, után és közben, és hogy milyen kémiai változások jellemzik ezeket az eseményeket. 
A legfőbb cél természetesen az, hogy végre találjanak egy használható módszert a földrengések előrejelzésére. A próbálkozások eddig többnyire kudarcot vallottak, így ma a geológusok legfeljebb azt tudják megmondani, hogy egy adott területen a következő harminc évben milyen veszélyek valószínűsíthetők. (Jövőnéző)