Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Tour de Hongrie

A kerékpár-körversenyek külföldi sikerein felbuzdulva több évi kihagyás után az elmúlt évben idehaza is újraéledt a nemzeti körverseny. Augusztus 6. és 11. között kerül megrendezésre a 29. Tour de Hongrie. A versenyről a szervezőbizottság tagját, a kanizsai MAPEI Kerékpáros Klub marketing igazgatóját, Varga Zoltánt kérdeztük.

- Mi váltotta ki, hogy hoszszabb szünet után ismét megújult a hazai kerékpáros körverseny?
- A verseny rendezésének a jogát a Vuelta Kft. vásárolta meg. A cég a francia, spanyol, olasz, svájci vagy német körversenyek fokozódó népszerűségét példának véve idehaza is célul tűzte ki hasonló, nemzetközi színvonalú kerékpáros körverseny megrendezését. Láthattuk, hogy a kitűnően szervezett idei Tour de France nézőrekordot döntött, folyamatosan százezres nézőszám állt az utak mellett, nem beszélve médianézettségéről.

- Milyenek az elmúlt év és az idei nevezések tapasztalatai?
- A tavalyi Tour de Hongrie-t a szervezők és a közvélemény is egyöntetűen sikeresnek minősítette, ezt megerősíti az idei, a verseny iránti még fokozottabb érdeklődés. Ennek megfelelően a verseny idén már hosszabb lesz, hat nap, és 710 kilométer. Gyarapodott a résztvevők száma, és a mezőny is erősebbé vált. Összesen tizenhárom ország húsz csapatának mintegy százhúsz versenyzője fog a Nagykanizsán kezdődő prológon starthoz állni. A színvonal erősödését jelzi, hogy a hazai és a környező országok csapatai mellett idén már elit kategóriás német, illetve olasz csapatok is éltek a nevezéssel. 
- Hol fog idén áthaladni a karaván, és milyen magyar esélyekkel számolnak?
- Mint említettem, a verseny Nagykanizsán fog kezdődni, a belvárosban megrendezésre kerülő prológgal. A második napon a mezőny Zalakaros érintésével Kaposvárra érkezik, ahol még egy, a város körüli futamra is sor kerül. A második szakaszt Szeged és Jászberény között bonyolítjuk, mintegy 182 kilométeren, több Tisza-parti város érintésével. Ezt követően Jászberény és Miskolc között a verseny úgynevezett királyetapjára, a Bükkön áthaladó hegyiszakaszra kerül sor. Az ötödik napon Eger város lakói 12 kilométeres egyenkénti időfutamot tekinthetnek meg, amit követően a megmaradt mezőny Egerből Budapestre, a Budai Várba érkezik, ahol díszvendég lesz a legendás ötszörös Tour de France-győztes belga Eddy Merckx. A verseny legjelentősebb magyar csapatai között a kanizsai MAPEI, a Ferencváros Betonexpresz és a Postás-Matáv csapatát említeném. Csapataink és versenyzőink mindent el fognak követni, hogy idén magyar versenyző viselhesse az összetettben győztesnek kijáró sárga trikót.