Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Ufónagykövetséget épít a szektavezér

Négy hónap múlva napvilágot lát a világ első klónozott csecsemője - jelentette be a héten a Cloanaid nevű vállalat dél-koreai irodája. A hír nem pusztán tudományos szempontból érdekes: a kísérletek támogatója ugyanis az a mozgalom, amely szerint a klónozás az örök élet felé vezető utat jelenti. 


Rael, alias Claude Vorilhon, aki ufón született. Klónozás a mániája Fotó: Reuters

A Cloanaid elnevezésű vállalat amerikai és koreai tudósai pár hónappal ezelőtt egy húszéves dél-koreai nő méhébe klónozott embriót ültettek be. Jóllehet a dél-koreai törvények jelenleg nem tiltják a klónozást, a nő kilétéről, tartózkodási helyéről nem árultak el semmit. A cég készen áll arra, hogy bármelyik pillanatban egy biztonságos országba szállítsa a klón mamáját, a dél-koreai egészségügyi miniszter ugyanis bejelentette: vizsgálatot rendelt el az ügyben. „Akár igaz a hír, akár nem, legfőbb ideje, hogy minél előbb életbe léptessünk egy ilyen törvényt” - nyilatkozta az Egészségügyi Minisztérium egyik képviselője. 
A tudóstársadalom nagy része szintén ellenzi a reprodukciós célú klónozást, mivel az eljárás a felmerülő erkölcsi, etikai kérdéseken túl számos születési rendellenességgel, illetve egyéb problémával jár együtt - mint ahogy azt már az állatok klónozásakor is látni lehetett. A világon elsőként a nagy-britanniai Edinburgh-ban sikerült tudósoknak pár évvel ezelőtt egy birkát klónozniuk. Dollyt klónozott egerek, kecskék, malacok követték, az eljárásoknak azonban így is mindössze 3-5 százaléka járt sikerrel. A tudósok úgy vélik: ennyi tapasztalat alapján senkinek nincs joga emberekkel kísérletezgetni. A Science magazin egy nem régi felmérése alapján szintén azt állítja, hogy az emberi klónozás „megbízhatatlan és veszélyes”. 
A Cloanaid ennek ellenére a világ első klónját előállító cégként hirdeti magát az interneten. A vállalatnak a jelenénél talán csak a múltja botrányosabb. A céget 1997-ben hozta létre az a bizonyos Claude Vorilhon francia újságíró, aki közel harminc éve vezeti a földönkívüliek létezését hirdető raeliánus mozgalmat. A most ötvennégy éves Rael, alias Claude Vorilhon ugyanis úgy véli: az örök életet a klónozás hozza el az emberiség számára. „A klónozás révén az emberiség elnyeri az örök életet …a halálunk után úgy fogunk felébredni az új testünkben, mintha csak egy jót aludtunk volna” - ígéri követőinek Rael. 
A korábban autóversenyzőként és újságíróként ismertté vált Vorilhon 1973-ban élte át a „megvilágosodást”, amikor éppen hegyet mászott Franciaországban. Állítása szerint az Elohim nevű természetfölötti lények felkérték: legyen a nagyköve-tük itt a földön, és készítse elő a helyszínt a földönkívüliek érkezésére. Rael értelmezésében az Elohim szót - amely a héber „Isten” szó többes számú alakja - tévesen fordították „Istennek”. A kifejezés tulajdonképpen az összes bibliai és egyéb prófétát foglalja magában, akik közül az utolsó természetesen Rael. 
Rael egyébként maga is földön kívüli származással dicsekedhet, hiszen saját állítása szerint: „apám az Örök Élet bolygóról származik, a mi galaxisunkból. Ő volt Jézus apja is. Az anyámat egy ufó fedélzetén ejtették teherbe, de a pontos részleteket kitörölték a memóriájából.” Két évvel a kinyilatkoztatás után az ufók Raelt is elvitték bolygójukra, ahol állítólag többek között találkozott Jézussal és Konfuciusszal is. 
A hajmeresztő tanítások sorának azonban ezzel még nincs vége: a raelisták vallják, hogy a földi életet 25 000 évvel ezelőtt földönkívüli tudósok klónozással hozták létre. Az embernek nincs lelke, hiszen „a kozmosz egy darabkája”, akinek minden lépéséről egy számítógép készít feljegyzést. 
Rael előszeretettel idézget a Bibliából is - amelynek magyarázatát szintén a földön kívüliektől kapja. Szerinte az Újszövetségben bemutatott napkeleti bölcseket valójában ufók vezették el Betlehembe, és ugyancsak ufók tanították meg Jézust olyan fogásokra, amelyek segítségével későbbi csodáit tette. Jézus feltámadása ugyancsak az ufók klónozási technológiájának volt köszönhető. Az Elohim el fog jönni a földre, ám „annyira szeret és becsül minket, hogy addig nem jön el, amíg a nagykövetség fel nem épül”. A földön kívüliek méltó fogadtatására hivatott nagykövetség felépítésére szintén az ufók szólították fel Raelt, aki ennek érdekében minden követ megmozgat. Ez a munka a raeliánusok hat rétege közül a legfelsőnek a feladata. A „Struktúra” célja, hogy az épület 2025-ig elkészüljön, mégpedig Jeruzsálemben. 
Az elszánt raeliánusok nyakukban a Dávid-csillag belsejében horogkeresztet ábrázoló medált hordanak, amely saját értelmezésükben az idő és a tér szimbóluma. Mivel azonban a nagykövetséget Jeruzsálemben kell felépíteniük, a horogkereszt pedig sérti a zsidóságot, a mozgalom mintegy tíz évvel ezelőtt a galaxis szimbólumára cserélte a náci jelvényt. 
Meglehetősen bizarr tanításai ellenére a raelizmus jelentős követőtáborral rendelkezik: a Föld 54 országában - a szekta az utóbbi időben Zürichben különösen aktív - mintegy 55 000 tagot számlál. A tagok évente négy fesztiválon vesznek részt, ahol mezítelenül mászkálnak - saját magyarázatuk szerint azért, hogy az Elohim föléjük repülhessen és regisztrálhassa a DNS kódjukat. Kritikusok szerint azonban a mezítelenkedésnek jóval prózaibb oka van: szerintük az ufókultusz mellett Rael tulajdonképpen egy hedonista szexkultuszt hozott létre, amelyben nemcsak a bármikor és bárkivel létesített szexuális kapcsolatnak, de a homoszexualitásnak, sőt a gyermekekkel való szexuális visszaéléseknek is helye van. Ezek után nem is meglepő, hogy összejöveteleik különösen a prostituáltak, transzvesztiták és homoszexuálisok körében népszerűek - a raeliánusok számára ugyanis a szexuális deviancia közelebb visz az ufók eljöveteléhez, vagyis az üdvösséghez, az örök élethez. 
A mozgalom készül a túlvilágra is: a tagok halála után a homlokcsontjukból kivágnak egy darabot - állítólag ott található a harmadik szemük -, majd azt lefagyasztva őrzik, amíg eljön Elohim. 
A hetvenes években a francia hatóságok kiutasították Raelt az országból, aki attól kezdve az Egyesült Államokba és Kanadába helyezte át a székhelyét. 1997-ben megbízta a mozgalom egyik püspökét, Brigitte Boisseliert a Cloanaid vezetésével. A cég elsődleges célja az ember klónozása. A hölgy mindenre elszánt: amikor tavaly a klónvita kapcsán az amerikai Kongreszszus meghallgatta, Boisselier a következőt nyilatkozta: „Ha betiltják is [ti. a klónozást], mindig lesz olyan hely, ahol végrehajthatjuk.” Az amerikai kormány egy azóta született rendelete értelmében jelenleg tilos bármilyen céllal embert klónozni, illetve ilyen jellegű kísérleteket végezni. A Cloanaid ezért kényszerült áttelepülni Dél-Koreába - amit egyébként játszi könnyedséggel megtehetett, hiszen Boisselier kisasszony úgy alakította ki laboratóriumát, hogy az gyakorlatilag pár óra alatt teljesen szétszedhetővé és költöztethetővé válik. Szükség esetén tehát rövid időn belül el lehet tüntetni a hatóságok kíváncsi tekintete elől a technika és a tudomány eme új csodáját.
A professzornő állítása szerint egyébként jelenleg is több ezren szerepelnek a Cloanaid várólistáján - köztük szép számmal homoszexuális párok is. A kísérletek első számú támogatója állítólag egy virginiai ügyvéd, Mark Hunt, aki a tízhónapos korban elhalálozott kisfiát szeretné klónoztatni. A házaspár ötszázezer dollárral támogatta a cég munkáját, a Cloanaid számára azonban nem ez az egyetlen bevételi forrás: szép összegek folynak be például Rael klónozásról tartott beszédeiből - egy-egy előadásért ugyanis százezer dollárt számláz ki. A klónozandó gyermekek darabjáért előreláthatóan mintegy kétszázezer dollárt kérnek majd. A levédett márkájú technikákat kínáló vállalat több mint egymillió ügyfélre számít a közeljövőben.