Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Vérfürdő után szabadon

Az elmúlt hét „vérfürdője” után erőteljes emelkedést mutattak a vezető tőzsdék indexei. A Dow Jones 12,5, a Nasdaq 9, az S&P 500 13 százalékkal zárt magasabban. Tették mindezt annak ellenére, hogy a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya tavaly az USA-ban ősz óta a legnagyobb mértékben, 3,8 százalékkal csökkent.

Németországban és Franciaországban is csökkent az üzleti bizalmi index, ennek ellenére 10-10 százalékkal emelkedtek tőzsdeindexeik. A piaci szereplők véleménye megoszlik arról, hogy vége van-e a válságnak, vagy csak korrekciónak tekinthető a mostani megugrás. A BUX erősödő forgalom mellett a 6590 pontos hétközi mélypontról 7031 pontig emelkedett a keddi zárásra.
Szokás szerint elsőként tette közzé második negyedéves eredményét a Richter, amely pozitív meglepetéssel szolgált a piacnak. Az értékesítés jelentős bővülést mutatott valamennyi részpiacon, az eredményességen viszont rontott a dollár erőteljes gyengülése. 3,5 százalékot vesztett értékéből, de hét közben 1800 forint alá is leesett az OTP árfolyama. A bankról egyébként jó hírek láttak napvilágot a héten, a nemrég tulajdonába került szlovák IRB megduplázta eredményét, az ABN AMRO „csökkentésről” „tartásra” módosította a papír ajánlását, a Moody’s pedig javította az OTP besorolását a pénzintézet jó jövedelemtermelő-képességére hivatkozva. Újra felerősödtek a pletykák, melyek szerint a Deutsche Telekom megvenné a Matávtól Westel érdekeltségét, ugyanakkor fontolóra veszi a kiszállást a Matávból. A hír nem túl kedvező a Matávra nézve, mivel profitja nagy részét a mobilszolgáltató adja.