Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
100 nap 50 százalék

Az érintetteket reprezentáló négy szakszervezet és az oktatási tárca képviselője aláírásával pecsételte meg a közalkalmazottak béremeléséről szóló megállapodást. A Medgyessy-kormány 100 napos programja szerint szeptembertől a közalkalmazottak átlagosan 50 százalékos béremelést kapnak. Varga László, a Pedagógusok Szakszervezetének titkára kérdésünkre elmondta, induló bérfelzárkózásnak elfogadják a döntést, de az Európai Uniós csatlakozásig ennek a tendenciának folytatódnia kell.


Osztályfőnöki óra egy középiskolában. Béremelés, hangulatjavítás Fotó: MTI

Szeptembertől 100 ezer forint lesz a diplomás minimálbér, és átlagosan 50 százalékkal emelkedik a közoktatásban dolgozók alapbére. A főiskolai végzettségű tanárok átlagosan 52,8 százalékkal kapnak többet október első napjaiban, az egyetemet végzettek pedig 51 százalékkal. A pályakezdők nagyobb arányú (több mint 60 százalékos) béremelésben részesülnek, mint a több éve dolgozók, de a közalkalmazotti tábla közepe felé haladva az emelés 50 százalék körülire megy vissza. Az intézkedés elvileg az egyházi, illetve az alapítványi fenntartású oktatási intézmények dolgozóira is ugyanúgy vonatkozik, de mint Varga László elmondta, a végleges összeg a helyi fenntartók döntési kompetenciájától függ. Varga aggodalmát fejezte ki az önkormányzatok nagy fokú önállósága miatt, de bízik benne, hogy a törvény által kötelező minimumot mindenhol megadják az intézményeknek. 
A szakszervezetek nem dőlnek hátra önelégülten, mindent megtesznek, hogy a jövő évi költségvetésben már a pótlékok emelése is helyet kapjon. Varga László szerint minimálisan a jelenlegi összegek dupláját szeretnék elérni. Bizakodását arra alapozza, hogy mind a kormányprogramból, mind a szakminiszter beszédeiből folyamatos reálkereset-emelést szolgáló intézkedés szándéka olvasható ki.