Vissza a tartalomjegyzékhez

Szűcs Emese
Szülés utáni örömkönnyek

Még tíz-tizenöt évvel ezelőtt is jóformán csak akkor hallott egy boldog kismama a szülés utáni depresszióról, ha vette magának a bátorságot, és félve beismerte orvosának, hogy ő valójában nem is olyan boldog, sőt. Mint annyi minden, ma már ez is másképp van. 


Az új élet fölötti öröm minden más érzést elhomályosít

A depressziót sok más mellett az egyik legaktívabban jelen lévő civilizációs betegségnek, kortünetnek tartják társadalomtudósok és orvosok, de a média is egyre kitüntetettebb figyelmet szentel ennek a problémának. Így szivárgott be a gyermekágyi lehangoltság témája a terhestanácsadásokra, kismamaújságokba, és kezdenek a leendő anyukák e téren is majdnem annyira felvilágosultak lenni, mint akár a szoptatás kérdésében. A szülés utáni rosszkedvnek persze különböző fokozatai vannak, ami nem minden esetben minősül depressziónak.
Az első gyermek megszületését az anyuka évekig a gondolataiban forgatja, majd a terhesség kilenchónapnyi, már aktív készülődése után megtörténik a csoda, amely nem mindig úgy fest, mint amit a képzelet magában hordott.
A kismama csalódhat már a szülésben is, amelyet azt megelőzően vagy százszor is végiggondolt; elképzelte milyen intelligensen csinálja majd végig, természetesen úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Ehelyett esetleg magára sem ismerve felejti el a viselkedés minden szabályát a vajúdás nehezebb szakaszaiban. További csalódást okozhat, ha esetleg nem várt komplikáció téríti le végképp a szülés előre megkoreografált menetétől, sőt sokan életük egyik legnagyobb kudarcának élik meg, ha császármetszéssel hozzák világra várva várt gyermeküket.
Előfordul, hogy a gyermekáldástól egy tündéri mosolygós babát várt az anyuka, pont olyat, amilyeneket a pelenkareklámokban elérzékenyülten figyelhet meg naponta. Ehelyett esetleg egy vörös, szülési foltoktól tarkított, tátott szájjal üvöltő gyermeket tart a kezében, kimerülten, tanácstalanságban toporogva.
A kitörő jókedvet tovább tompíthatja a kórházi utókezelés fárasztó volta is. A kismama esetleg hajlamos úgy tervezni, hogy a fájdalom és a kényelmetlenségérzet csak a szülésig tart, azután jön a megérdemelt megkönnyebbülés, de ez az esetek nagy részében nem így van.
A frissen szült anyuka hangulatára az a felismerés sem hat építőleg, hogy - ahogy mondják - a várandós hercegnőből egyszerre gyermekágyas Hamupipőke lett, a figyelem immáron elsősorban a kis jövevényé. Az anyukák egy része ilyenkor hajlamos elmélázni a bekövetkezett sorsfordulaton. Hirtelen jön a felismerés, hogy semmi sem lesz már úgy, mint régen volt, az új helyzetben esetleg még magukat is idegenül látják. A szerepek kicserélődnek, gyermekből anya lett, anyából nagymama, és így tovább: így lépteti egyik generációból egy másikba az egész családot egy háromkilós újonnan érkezett emberke.
Végül - de nem utolsó sorban - a frissen szült anyukának meg kell birkóznia saját hiúságával is, a külső ugyanis bizonyos mértékben a szülés után megváltozik. Az anyuka nemrég még kövér volt, de terhes, most meg csak kövér. Látni sem bírja már a kismamaruháit, de a többi meg nem jön fel.
A fent leírtak adhatnak némi okot a rosszkedvre, de nem ez a szülés utáni depresszió. A gyermekágyi lehangoltságra azok a női hormonok szolgálhatnak némi magyarázattal, amelyeket oly sok vád ér a női hangulatváltozások miatt. A női hormonok, az ösztrogén és progeszteron szintjének szülés utáni hirtelen zuhanása ugyanúgy lehangoltságot válthat ki, mint a menstruáció előtti hormoningadozások, azaz a premenstruációs szindróma. Ezekre a hormoningadozásokra minden nő másképpen reagál, így ez adhat választ arra is, hogy miért csak nagyjából minden második nő hajlamos a gyermekágyi levertségre. Amenynyiben ez bekövetkezik, az jellemzően a szülést követő második, harmadik napon jelentkezik, viszont egy hétnél nemigen tart tovább. Azonban a hosszabb ideig elhúzódó, és intenzív, szülést követő depresszió igen ritka, amit álmatlanság, étvágytalanság, reménytelenség érzése, de akár a gyermek iránti teljes passzivitás is kísérhet, ilyen esetben feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ahol pszichoterápiával és gyógyszeres kezeléssel segítenek a lehangolt kismamán.
Bár szinte mindenki átesik a szülést követő örömkönynyeken, azért nem kell aggódni: ezt a felfokozott élethelyzetet jobbára minden kismama hősiesen viseli. Az édesanyán ilyenkor átvonuló időszakos érzelmi hullámok eltörpülnek a gyermekszületés valóban katartikus élménye mellett.
(A cikk megírásában Dr. Balázs János pszichiáter volt segítségünkre.)


Premenstruális szindróma

A havi vérzést megelőző napokban a nők jelentős részének közérzete és magatartása nagymértékben megváltozik. Ezt az állapotváltozást premenstruális szindrómának, azaz PMS-nek nevezik. A PMS-ben szenvedő nők ezekben a napokban apróságoktól is feszültté, idegessé válnak, általában önmaguk előtt is indokolatlanul. „Robbannak”, megsértődnek, duzzognak, sírva fakadnak. Statisztikai vizsgálatok igazolták, hogy ezeket a nőket jobban fenyegeti az állásvesztés és a válás veszélye. Az indulatból elkövetett bűncselekmények és a közlekedési baleseteknek aránytalanul nagy része szintén ezekre a napokra esik az érintett nőknél. A PMS összefügghet más pszichés zavarokkal is. Megfigyelték, hogy akiknél súlyos premenstruális szindróma áll fönn, azoknál különösen gyakori a szülés utáni depresszió, illetve hogy azt az átlagosnál nehezebben, hosszadalmasabban heverik ki.


Depresszív tünetek

A lehangoltság, önértékelési zavar, a csökkent érdeklődés, az indíték- és energiahiány, a koncentrációzavarok, az álmatlanság és az étkezési zavar a depresszió tüneteivel mutatnak rokonságot - különösen ha tartósan vannak jelen valakinél. A szimpla rosszkedvtől hosszú út vezet a depresszióig: az átmeneti, enyhe kedvetlenségtől, kismértékű „nehézkességtől” a kifejezetten rossz hangulaton, lelassultságon, gátoltságon, kisebb-nagyobb teljesítménycsökkenésen át egészen az intenzív öngyilkossági fantáziálásig, esetleg öngyilkossági kísérlet elkövetéséig terjedhet a skála.