Vissza a tartalomjegyzékhez

Csingár Edit
A tökéletes cukor, amely nem hizlal

A cukorbetegek, fogyni vágyók és édesszájúak számára új alternatívaként merült fel az édesítőszerek piacán egy természetes édesítőszer, amelynek forrása a stevia rebaudiana bertoni névre keresztelt növény. A dél-amerikai indiánok által ca-ha-hé néven ismert stevia rebaudiana több jótékony hatása is ismert, az európaiak azonban csak a 19. század végén fedezhették fel egy olasz tudós, Bertoni jóvoltából. Hazánkban még kevéssé ismerik.


Szobanövényként is tetszetős

A növénynek elsősorban a cukor- és májanyagcserére való hatása emelhető ki, de gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatása mellett magas C-vitamin- és cinktartalma is bizonyított. A témával foglalkozó hírforrások szerint a nem természetes édesítőszerekre jellemző mellékíz a stevia vizes oldatánál vagy a belőle készített pornál nem tapasztalható, ezenkívül a sütés-főzés műveleteit is jól viseli. Figyelemre méltó, hogy fogszuvasodást sem okoz, és az elhízásra hajlamosak sem kell aggódjanak, mert kalóriatartalma nulla. 
Az európaiak figyelmét legjobban mint természetes édesítőszer keltette fel, mivel a levelei hússzor, a kivonata pedig körülbelül háromszázszor édesebb a szacharóznál. A sokat vitatott mesterséges édesítőszerek után megnyugvást hozhat a stevia, melyet Kína, Japán és Dél-Amerika területén már évszázadok óta fogyasztanak, az EU azonban egyelőre nem engedélyezte a tagállamaiban sem a növény, sem a belőle készített szerek forgalmazását. Ez utóbbi lépés a különböző zöld szervezetek kedélyét is alaposan felborzolta, mivel e mögött piaci érdekeket vélnek felfedezni: álláspontjuk szerint már Európában is 10-15 éve ismert a növény. A zöldek olyan hagyományos, évtizedek óta széles körben használt adalékanyagokra hivatkoznak, mint a répacukor vagy a só, melyeknek szintén nem kellett átmenniük engedélyeztetési eljárásokon. Ezeknek a szereknek a több generáción át tartó fogyasztása ugyanis nemcsak megfelel az adalékanyagokra vonatkozó feltételeknek (állatkísérletek), hanem a gyógyszerekhez hasonlóan emberi kipróbálásukra is sor került. Az unió számára viszont nem bizonyított a használati időtartam, így a steviát mint új édesítőszert kell engedélyeztetni. Ez a - belga kezdeményezésre már megindult - hivatalos jóváhagyás várhatóan két éven belül megtörténik. Az általunk megkérdezett hazai szakemberek szerint krónikus toxicitást és mutagén hatást nem okoz, tehát fogyasztásra ajánlható a növény, de az alapos vizsgálatokat és kísérleteket jogszerűnek tartják, amelyek megítélésük szerint lezárják a vitát. 
A stevia a hazai köztudatban egyébként még jóformán teljesen ismeretlen szer mind a lehetséges gyártók, mind a forgalmazók vagy a fogyasztók körében, bár termesztésére, illetve a leveléből készült kivonat előállítására nálunk is történtek már elvetélt kísérletek. Azonban, mint megtudtuk, az édesítőszer behozatalának és forgalmazásának a megfelelő leírások és a kötelező kísérletek külföldi igazolása esetén nincs akadálya. A környező országok közül Svájcban például már kapható, így aki mindenképp hozzá akar jutni, annak nem szükséges éveket várnia.