Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Tippmix 1990-2002

Alig ért véget a labdarúgó világbajnokság, fogadásra hajlamos honfitársaink ismét játszhatnak: a győztes vagy a gólkirály helyett azonban most arra tippelhetnek, mely korábbi vagy jelenlegi kormánytagról derül ki, hogy a rendszerváltás előtt együttműködött a titkosrendőrséggel. 
A hét közepén e szempontból a jobboldali pártok felett jelentek meg baljós árnyak: szárnyra kelt ugyanis a hír, miszerint az eddig fellelt hét érintettből öten voltak az Orbán-kormány tagjai, míg egy-egy személy az Antall-, illetve a Horn-kabinetben vállalt szerepet. Információink szerint elképzelhető, hogy a jövő héten már az érintettek neveit és tevékenységét is nyilvánosságra hozzák.


Minden rendszerváltás utáni kormányon talált foltot az átvilágító bizottság. Folyik az össznépi találgatás Fotó: MTI

Az elmúlt hetekben a Medgyessy Péter múltját vizsgáló bizottság működése került előtérbe, lapzártánkig azonban kevés konkrétum látott napvilágot a miniszterelnök titkosszolgálati múltjával kapcsolatban: leginkább az, hogy az eddig meghallgatott belügyi és nemzetbiztonsági vezetők egyike sem ismerte a kormányfő előéletét. Mindeközben a Mécs Imre vezette - a rendszerváltás utáni kormánytagok előéletét vizsgáló - bizottság nem szolgált szenzációval. Egészen szerdáig. Akkor ugyanis kiderült, hogy az addig beérkezett adatok alapján a jobboldali kormányok 6:1 arányban vezetnek a baloldallal szemben az ügynökversenyben. Tóth Ká-roly, a bizottság szocialista tagja arról tájékoztatta a Heteket, hogy a csaknem kétszáz nevet tartalmazó listáról a Nemzetbiztonsági Hivatal hét érintettet talált, míg a Történeti Hivatal tizenhatot. A TH adataiból azonban lapzártánkig nem derült ki egyértelműen, hogy a tizenhat érintett közül hányan voltak az ügynökrendszer működtetői és hányan megfigyelt személyek, illetve olyanok, akiket sikeretelenül próbáltak meg beszervezni. 


Mécs Imre és Tóth Károly. Eljön az igazság pillanata Fotó: MTI

Tóth Károly emlékeztetett rá, hogy a belügyminisztériumból és a katonai elhárítástól még nem kapták meg az adatokat, így az eddigi találatok száma akár jelentősen módosulhat. 
Annak ellenére, hogy a távirati iroda tudomása szerint a bizottsághoz eljuttatott dokumentumok nem tartalmaztak neveket, a sajtóban már kész tényként kezelték, hogy a hét biztos érintett közül öt az Orbán-kormány, egy-egy személy pedig az Antall-, illetve a Horn-kabinet tagja volt. Ez utóbbi lehet akár Medgyessy Péter is, akiről már 1996-ban nyilvánosságra került, hogy korábbi pozíciójából kifolyólag olvashatott ügynökjelentéseket, így a törvény értelmében III/III-as vonatkozásban érintettnek minősült. Tóth Károly nem kívánta kommentálni a sajtótalálgatásokat, s mint a Heteknek elmondta, ő maga nem tudja, kik az érintettek. Kovács Zoltán, a bizottság fideszes tagja ugyanakkor felháborítónak nevezte, hogy a sajtó találgatásokba bocsátkozik, illetve információszerzés vonatkozásában előrébb tart, mint ő. A máskor igen gyors reagálású Fidesz vezetése viszont feltűnően csendes, az utóbbi napokban csak Boros Imre, az Orbán-kormány Phare-minisztere hívta fel magára a figyelmet, amikor is a Mécs-féle bizottság hitelességét próbálta aláásni oly módon, hogy az 56-os hős Mécsről azt állította, annak idején feltehetően az állampárt nyomására lépett be az SZDSZ-be.
A HVG ráadásul azt is tudni véli, hogy az Orbán-kormány öt érintettje közül három személy dolgozott a III/II-es csoportfőnökségnél - közülük ketten Bihari, illetve Magasdi fedőnéven, a harmadik D-008-as kódszámmal -, míg a másik két érintett a III/III-as csoportfőnökség alkalmazásában állt. Kérdésünkre, miként akadhatott fent most a hálón e két személy, ha az 1996 óta zajló átvilágításon nem minősültek érintettnek, Tóth Károly elmondta: az átvilágítóbírák abban az esetben mondták ki az érintettséget, amennyiben egy illető legalább két kritériumnak megfelelt, tehát ha például adott jelentést, és ezért pénzt is kapott. A most vizsgálódó bizottság azonban egy kritérium megléte esetén is érintettnek nevezi a vizsgált személyt. „Azért, mert valaki nem kapott pénzt, hanem ingyen jelentett, még ügynök volt” - érzékeltette a bizottság felfogását Tóth.
Az átvilágítóbírák soros elnöke ugyanakkor más magyarázattal szolgált: Léb Judit szerint elképzelhető, hogy most olyan III/III-asok kerültek elő, akiket már az átvilágítás során is érintettnek találtak, a törvény értelmében azonban lemondtak posztjukról, ezért nevük nem került nyilvánosságra. 
Bár lapzártánkig a Honvédelmi Minisztériumból nem érkezett semmilyen dokumentum, értesülések szerint egy korábbi kormánytagot érintettnek találtak a III/IV-es csoportfőnökség, vagyis a katonai elhárítás vonatkozásában. Emlékezetes, hogy a parlamentben is elhangzott, hogy szocialista körökben tudnak egy fideszes politikusról, aki katonatársai vallási szokásairól adott jelentéseket. 
A bizottság legközelebb hétfőn tart ülést. Tóth Károly ekkor kezdeményezni fogja az eredmények mielőbbi nyilvánosságra hozatalát, amire véleménye szerint akár néhány napon belül is sor kerülhet.