Vissza a tartalomjegyzékhez


Újra kibuc

A Nap olyan erősen tűz le a Kerem Shalom Kibucra, hogy még a legyek is árnyékba menekülnek. Az adósságnak és a hajdani tagok közötti civakodásoknak köszönhetően 1995-ben szétszakadt a kibuc. A félsivatagos gazdaság újrafelvirágoztatására tett kísérlet egyfajta „lakmuszteszt” a fizetésképtelenségen és válságon túl a közös részesedés ideológiájától is gyötört, küszködő kibucmozgalom számára. Ilan Regev, aki a Gázai övezet közelében fekvő kibucot jövő évig - míg az új tagok készen nem állnak az átvételre - irányítja, azt állítja, hogy ha a Kerem Shalomban működik majd a dolog, akkor elmondható, hogy minden kibuc számára van esély, és van értelme ezen életformáért dolgozni.

Izrael kibucait, ahol a tagok egyenlő fizetést kapnak, közösen esznek, és gyermekeiket is együtt nevelik, a 20. század végének materializmusa ásta alá. A kibuclakók folyamatosan a városokba áramlottak, hogy ott keressék szerencséjüket. A kibucok tisztviselői szerint azonban ez a folyamat megfordulni látszik. Az izraeliek a huszonegy hónapja zajló palesztin lázadások nyomában elkezdtek visszatérni gyökereikhez. A lázadások, az 1948-as alapítás óta, az ország életének eddigi legnagyobb számú civil áldozatát követelték, és gazdasági válságot hozva létre, az önfenntartásban is számos küzdelmet okoznak. „Annak idején az ország felépítéséhez a kibucok jelentették a legideálisabb megoldást. Amikor Izrael egy normális ország képét kezdte mutatni, a kibucok vonzása megszűnt. Mostanra azonban újra a biztonság érzetét képesek nyújtani” - mondja Regev. 
A Kerem Shalom Kibucba gyülekező emberek legnagyobb része középosztálybeli városiak eklektikus keveréke, akik olyan életformát keresnek, amelyben több időt tölthetnek családjukkal, kisebb a nyomás, gazdasági biztonságot nyújt, és védelmet a palesztinok öngyilkos bombáival szemben. Azi Devre - aki szerint Jeruzsálemben az emberek állandó félelemben élnek, nem járnak sétálni, ha tehetik, nem is mozdulnak ki otthonról - sikeres biztosítási ügynöki karrierjét, s ezzel az átlagosnál jobb jövedelmét és osztályon felüli lakását adta fel, hogy a Negev-sivatagbeli Kerem Shalomba költözzön feleségével és nemrég született kislányával. (Reuters)