Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Tovagyűrűzik a könyvelési csalássorozat

Bár a héten sem a pozitív hírek uralták a részvénypiacokat, valamennyi jelentős tőzsdeindex felfelé mozdult el. A chipgyártókat sújtotta az Intel célárának csökkentése, valamint a szektor leminősítése, amit a Merrill Lynch követett el. 

Újabb cég, ezúttal a gyógyszergyártó Merck csatlakozott a könyvelési botrányban érintettek sorához, Bush elnök szigorú fellépést ígért a csalásba keveredett cégekkel szemben. 
Európában a német ipari termelés tavaly szeptember óta a legnagyobb mértékben esett vissza, ami megingathatja a fellendülés megindulásába vetett hitet. A Moodycs a Vivendi után az Alcatel adósságát is bóvli kategóriába sorolta át, amit a részvények 20 százalékos áreséssel honoráltak. A BUX igen alacsony, mindössze 18 milliárd forintos forgalom mellett, 2,6 százalékos emelkedéssel 7533 ponton zárt. A blue chipek 3-3,5 százalékkal erősödtek, kivéve a Richtert, amely mindössze 1,3 százalékkal drágult. A hét nyertese a Pannonflax lett 19 százalékos emelkedésével, míg minimális forgalom mellett 3,5 százalékkal lett olcsóbb a Démász, amivel a hét vesztesének bizonyult. Befejeződött a BÉT részvénytársasággá alakulása, a tőzsde elnöke Jaksity György lett.
Sokkal izgalmasabbnak bizonyult az állampapírpiac, miután a Magyar Nemzeti Bank kedden újabb 50 bázisponttal megemelte irányadó kamatlábát. Az emelés elmaradt a piaci várakozástól, a hozamok további kamatemelést valószínűsítenek, a rövid lejáratok mellé hosszú idő után két számjegyű hozamok kerültek. Ezzel párhuzamosan jelentősen gyengült a forint jegyzése is.