Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Koreának lejt a pálya

Az olaszok kiesésével már csak nyolc csapat maradt versenyben a Japánban és Dél-Koreában zajló világbajnokságon. A negyeddöntő slágermérkőzése a Brazília-Anglia összecsapás lesz, melynek győztese nagy lépést tesz a döntőbe jutáshoz, az elődöntőben ugyanis a Szenegál-Törökország mérkőzés győztesével játszik majd.
Igaz, a világbajnokság idáig is számos meglepetést hozott, amit a közönség nagy része nem igazán értékelt, legalábbis a statisztikák erre utalnak. Úgy tűnik, Beckenbauer korábbi kijelentése igazolva látszik: „az igazi szurkoló a sztárokra, az ismert játékosokra kíváncsi”.


A koreai Ahn Jung Hwan ünnepli az olaszokat kiütő találatát. A Perugiában nem örültek ennyire, inkább lapátra tették Fotó: Reuters

A frissen közölt adatok szerint ugyanis a múlt péntekig lejátszott negyvennyolc csoportmérkőzést 1,45 millió néző látta a helyszínen, ami az érdeklődés tekintetében jelentős, hatszázalékos visszaesést jelent a négy évvel ezelőtti franciaországi vébé hasonló időszakához képest.
A játékvezetés ténykedése is komoly elégedetlenséget váltott ki a szurkolók és a szakma körében; a hazai dél-koreai válogatottnak „kissé” lejt a pálya, míg az olaszokról újfent megtudhattuk: nem tartoznak a „sípmesterek” kedvencei közé.
Az olaszokat amúgy is érzékenyen érintette a koreaiaktól elszenvedett vereség, a győztes gólt szerző Ahn Jung Hwant például azonnali hatállyal átadólistára tette Serse Cosmi, az olasz Serie A-ban szereplő Perugia edzője.
„Semmi bajom Ahnnal, remek futballista, ezt kedden is bebizonyította. Nem ő a felelős Itália kieséséért, csak a dolgát tette, ahogy az egy profitól elvárható. Én ennek ellenére felhívtam az elnökünket, s kértem, hogy adjuk el a csatárt, mert nem akarom, hogy a továbbiakban is az ellenfeleknek neveljek ki játékosokat. A jövőben inkább olaszokat játszatok a külföldiek helyett” - nyilatkozta Cosmi néhány órával a 2-1-es vereség után.
A koreaiakra kemény ellenfél vár a negyeddöntőben: az íreket búcsúztató spanyolok. Ám amíg a házigazdáknak minden feltétel adott a jó szereplésre, a hispánok lehet, hogy nélkülözni kényszerülnek a torna egyik legjobb teljesítményét nyújtó, négy gólt szerző csatárukat, Rault, aki egyelőre nem edz. A huszonnégy éves támadó jobb combja az írek elleni mérkőzésen húzódott meg.


Marcos, a brazilok kapusa eléri a labdát. Mint a rajzfilmben Fotó:Reuters

„Talán szerdán vagy csütörtökön már futhat - árulta el Genaro Borras csapatorvos. - Mindenki azt várja tőlem, hogy optimista nyilatkozatokat tegyek, de sajnos nem áll módomban. Semmiképpen sem szeretnék kockáztatni. Megértem, hogy égető szükség van a játékára, de tudomásul kell venni, hogy izomsérülése lassan gyógyul.” Kisebb sérüléssel bajlódik az angol Michael Owen is, aki Dánia ellen végre megszerezte első gólját a világbajnokságon. Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitány azonban nagyon bízik benne, hogy az aranylabdás játékos pályára léphet a brazilok elleni negyeddöntőben.
Végül pedig arról, hogy a héten több átigazolási hír is napvilágot látott a világbajnokság kapcsán. Bobby Robson például bejelentette, hogy a brazil Rivaldóért 10 millió fontot ajánl a Newcastle a Barcelonának. A Barcelona a Lazióban mellék-, ám a spanyol válogatottban főszereplő Gaizka Mendietára vetette ki hálóját, aki Dél-Afrika elleni szabadrúgásgóljával bizonyította klasszisát. A Manchester United pedig nem kevesebb, mint 35 millió fontot fizetne a vébén jól teljesítő angol védőért, Rio Ferdinandért, akinek megvételéről az AC Milan sem mondott le.


Aranyköpések 

„A Holdacska is nézi a meccset.” (Faragó Richárd)

„Ferdinand a gólszerző. Most biztosan megbocsátják neki, hogy nem szokott beágyazni.” (Egri Viktor)

„Nem Beckham fejelt, az biztos, mert nem így állna a haja.” (Egri Viktor)

„Teljes terjedelmével a gólvonalon túl a kapus.” (Egri Viktor)

„Seaman elfáradt szezon közben, de ezt a kirúgásnál most kipiheni.” (Egri Viktor)

„Tehát a sombrero nem terítette le a baseballsapkát: az Egyesült Államok legyőzte Mexikót.” (Faragó Richárd)

„Zorró mellre veszi a labdát. Bár kinek hogy tetszik, lehet akár Batman is.” (Egri Viktor)

„A törökök hajlamosak a színészkedésre. Volt olyan mérkőzésük, ahol azt lehetett gondolni, hogy a török nemzeti válogatott és a nemzeti színház az egy társulat.” (Egri Viktor)

„Nekem egy maldív ne integessen!” (Knézy Jenő)