Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén istván
Sztárok az árokban

Korán kieső szuperesélyesek, a nemzeti válogatottaktól búcsúzó sztárok és állást kereső szövetségi kapitányok - így lehetne megvonni három hét után a 2002-es labdarúgó-világbajnokság negatív mérlegét. Összeállításunkban azt tekintjük át, miként fogadták a szurkolók az idő előtt hazaérkezett kedvenceket.


Zidane a párizsi repülőtéren. Francia rémes Fotó: Reuters

„Ecuador adta, Ecuador elvette” - jelentette ki megadóan az egyik itáliai tévékommentátor, miután a házigazda Dél-Korea aranygóllal ütötte el válogatottjukat a nyolc közé kerüléstől. Ezzel arra utalt, hogy az ecuadoriak Horvátország legyőzésével előbb „továbbjuttatták” Maldiniékat a legjobb tizenhat közé, majd a szintén ecuadori Moreno játékvezető - akinek vitatható ítéletei leginkább a kékeket sújtották - „kiejtette” őket. A sorsdöntő mérkőzés ideje alatt egyébként szinte megállt az élet egész Itáliában, még az éppen Mádl Ferenc magyar köztársasági elnököt fogadó Pierferdinando Casini képviselőházi elnök is arra kérte vendégét, hogy az ünnepi fogadáson hadd maradjon bekapcsolva a televízió. Így még inkább érthető a vereség utáni csalódottság, a nagyvárosokban felállított kivetítők elé gyűlt rajongók közül sokan sírva is fakadtak. Az olasz sajtó - a szurkolókhoz hasonlóan - ugyancsak a bírót okolta mindenért, így kevesebb kritika érte magát a csapatot, illetve Trapattoni mestert. 
Legalábbis ahhoz képest, amit a portugál válogatott kapott. Miután Figoék két vereségükkel és egy győzelmükkel már a csoportmérkőzéseket követően haza kényszerültek utazni, a csalódott szurkolók a repülőtéren megtámadták Antonio Oliveira szövetségi kapitányt és több játékosát is. A portugál zsurnaliszták szerint az aranygeneráció az országnak csalódást okozott, Oliveirát pedig nem lett volna szabad kiengedni a vébére. Az indulatokat csak fokozta, hogy kiderült: Figoék még két nappal a sorsdöntő, Korea elleni öszszecsapás előtt is amiatt panaszkodtak a labdarúgó-szövetség vezetőségének, hogy prémiumuk után adót kell fizetniük…
Bár az argentinoknak nem volt ilyen problémájuk - hiszen országuk katasztrofális gazdasági helyzete miatt akkor sem kaptak volna jutalmat, ha aranyéremmel tértek volna haza - Batistutáék sem jutottak tovább a csoportjukból. A fanatikus futballrajongó dél-amerikaiak szinte nemzeti gyászként élték meg a történteket, pedig a sikeres vébészerepléstől korábban a közhangulat jelentős javulását várták. Az állami hírügynökség kommentárja szerint „Marcelo Bielsa tizenegye becsapta az egész világot”. Egyébként érdekes módon a szurkolók és az Argentin Labdarúgó-szövetség vezetése végül is nem követelte a szövetségi kapitány fejét, sőt azt szeretnék, ha továbbra is ő maradna a csapat élén. 
A korábban legesélyesebbnek tartott francia válogatott kiesése szintén sokkolta honfitársaikat. Jacques Chirac köztársasági elnök mélységes csalódását fejezte ki a kudarc miatt, és a játékosoknak írt levelében kifejtette: „A lehetőség adott volt, nem sikerült kihasználni. A jövőben reformokat kell bevezetni, hogy a francia labdarúgók továbbra is betölthessék vezető szerepüket a sportágban.”
Nem véletlen, hogy Zidane-ék Szöulból hazaérkezve a lehető leggyorsabban, némán hagyták el a repülőteret, Thierry Henry pedig Párizs helyett inkább Londonba utazott. Nem meglepő az sem, hogy a válogatott több vezetője ugyancsak később utazik majd vissza Franciaországba a Távol-Keletről. A csapat fogadására kiérkező szurkolók ugyanakkor további támogatásukról biztosították kedvenceiket, leszámítva néhány kósza füttyszót. A francia sajtó és labdarúgó szakma szerint azonban mindenképpen változásokra lesz szükség a válogatottnál ahhoz, hogy a „francia futball ne vesszen bele a feledés homályába”. Ennek megfelelően Lemerre kapitány távozni fog a csapattól, illetve több játékos is - Leboeuf, Dugarry, Djorkaeff - úgy nyilatkozott, hogy nem húzza fel többé a címeres mezt.


Terjed a magyar modell

A korábban esélyesnek mondott francia gárda csak nulla gólt ért el, és ez jelentősen elmarad a közvélemény-kutatások előzetes becslésétől. Mivel azonban összesen hét kapufát rúgott a válogatott, a francia szurkolók egy csoportja kezdeményezte a focivébé góljainak újraszámlálását. Mint elmondták, kezdeményezésük csupán a világ megnyugtatására szolgál, javaslatuknak nem célja a világbajnokság hivatalos eredményének megváltoztatása. 
Később, kiegészítve a kezdeményezést, egy felhívást tettek közzé, melyben kifejtették, hogy mivel sok helyzetük volt, de nem elég, a következő vébére minden játékos vigyen magával még egy embert. Zidane végül hozzátette, ez a szereplés volt a labdarúgó-történelem legfényesebb veresége. Az újraszámlálási kezdeményezéshez argentin és portugál szurkolók egy csoportja is csatlakozott. Portugália már be is nyújtotta kérelmét a Nemzetközi Gólszámláló Bizottság (NGB) tokiói irodájához! Eusebio szerint világszerte százszámra fognak alakulni Szurkolói Öntörvényű Hatszögek, és biztosan elő fognak fizetni a FIFA Gólszámláló Közlönyére! 
Portugália egyébként Szent Bertalan-éji tisztogatást emleget a két kiállítás kapcsán. A bírót egy kultikus szertartás keretében egyhangúlag strigának bélyegezték, és ennek megfelelően megajándékozták szöggel és kötéllel. Egyetlen pozitívumként azt tudták csak értékelni, hogy a pufajkás ruszkiknak is haza kell utazniuk, annak ellenére, hogy Japánban még nem töltöttek el negyven évet.
Hajrá Magyarország, hajrá brazilok!


Sípszó

Fodrászt küldtek Beckhamnek

Az angol válogatott sikeres negyeddöntőbeli szereplése érdekében szerdán Japánba utazik Aidan Phelan, David Beckham fodrásza. „Nincs kétség, ez az eddigi legtávolabbi megrendelésem” - mondta a szakember. A The Guardian értesülése szerint a játékos felesége, Victoria, aggódva figyelte férje frizurájának változását a szombati, Dánia elleni nyolcaddöntőben, a zuhogó eső ugyanis teljesen tönkretette a „taraját”. A lefújás után az egykori Posh Spice izgatottan telefonált Phelannek, s arra kérte: Anglia érdekében azonnal utazzon Japánba, s hozza helyre párja haját. (MTI)

Felgyújtotta magát egy koreai fanatikus

Egy dél-koreai szurkoló felgyújtotta magát a puszani strandon. Tettét áldozatként követte el a labdarúgó-válogatott sikere érdekében. Az egyelőre ismeretlen személyazonosságú férfi leült a partra a tengerrel szemben, majd néhány fohász elmormolása után hígítóval leöntötte és egy gyertyával lángra lobbantotta magát. A mellette talált papíron ez állt: „Életem legszebb születésnapi ajándékát kaptam, amikor a csapat Guus Hiddink irányításával a lengyelek ellen megszerezte első világbajnoki győzelmét.” A drukkert súlyos sérülésekkel szállították kórházba, a félig eszméletlen állapotban lévő férfi még akkor is azt skandálta: „Hajrá Korea!”. (MTI)