Vissza a tartalomjegyzékhez


A bush-Terv

Jeruzsálem
A Szent Város megosztottá válik. Nyugat-Jeruzsálem az izraeli fennhatóság alatt marad, Kelet-Jeruzsálem többségét azonban a palesztinok felügyelnék. Az Óvárosban egyedül a zsidó negyed maradna izraeli kézen, ezenkívül a Nyugati Fal, valamint a föld alatti részek; a muzulmán, a keresztény és az örmény negyedek palesztin ellenőrzés alá kerülnek, ahogy a Templomhegy iszlám helyei is. 

Golán fennsík
Ha Izrael visszaadja ezt a stratégiai fontosságú területet Szíriának, cserébe megkapja az ország első számú vízutánpótlását jelentő Galileai-tenger körül vezető út feletti ellenőrzést. 

A Nyugati Part és a Gázai övezet
A palesztinok Gázában és a Nyugati Part majdnem teljes területén hozzák létre az államukat. Izrael átadja nekik a két terület közötti forgalmat biztosító átvezető folyosót.

Izraeli települések
A földcsere számos telepes számára lehetővé tenné, hogy izraeli felügyelet alatti területen maradjon, ám sokaknak el kell költözniük. 

A menekültek
A menekültek kárpótlásként visszatérhetnek Izraelbe. A szíriai, jordániai és libanoni menekülttáborokban élők választhatnak: vagy az új palesztin állam területére költöznek, vagy a tartózkodási helyüknek megfelelő ország állampolgáraivá válnak.