Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Készül a tőzsdeélénkítő csomag

Amerika kivételével erőteljes esést mutattak a részvénypiacok az elmúlt héten, igaz, a forgalom továbbra is igen alacsony maradt, köszönhetően a foci-világbajnokságnak. 

Az amerikai makroadatok vegyesek lettek, vegyes hatást kiváltva a börzéken. Európában tovább gyengültek a telekom- és gyógyszercégek, a Deutsche Telekom újabb negatív rekordot döntött, tíz euró alá esve. A Budapesti Értéktőzsdét a teljes érdektelenség jellemezte, a BUX mindössze tizenhat milliárd forintos forgalom mellett 1,2 százalékot veszített értékéből.
A hét legnagyobb vesztese a harmadik vonal hosszú idő óta mélyrepülésben lévő papírja, a Humet lett közel 24 százalékos csökkenéssel. A második vonal papírjai közül a Pannonplast (-7,3%), míg a blue chip kategóriában a tartósan 900 forint alá esett Matáv vesztett legtöbbet (-4%). Az emelkedő papírok kevésbé látványos számokat produkáltak, a Fotex és a Rába 2 százalékkal erősödött, az OTP nem egészen 1,5 százalékos emelkedést tudott felmutatni. A bank román sajtóértesülések szerint privatizációs pályázatot nyújtott be a legnagyobb román kereskedelmi bank 51 százalékára. Az OTP az értesüléseket nem kívánta kommentálni.
A kormány eltökélt a BÉT felélesztésében: tőkepiaci szakértők bevonásával kíván intézkedéscsomagot kidolgozni a tőzsde élénkítésére. Ezt egyrészt a még állami cégek privatizációjával, új tőzsdei cégek - akár adókedvezményekkel támogatott - bevezetésével, másrészt a lakossági megtakarításoknak a tőkepiacok felé terelésével - például magasabb magánnyugdíjpénztári befizetésekkel - kívánja elérni.