Vissza a tartalomjegyzékhez

Danka Ildikó
Ió, ció, diákmunka

Itt a diákok által már nagyon várt szünidő. Nagyszerű lehetőség kínálkozik az iskolapadban ülés után az aktív tevékenységre. A diákszervezeti irodák országszerte számos munkalehetőséget kínálnak a diákok számára.


Jól jöhet a nyári ösztöndíj-kiegészítés Fotó: MTI

Az állásajánlatok felkutatásának több módja van: történhet újsághirdetések útján, ismerősök által, vagy utcai plakátokon keresztül. Mégis, a kellemetlen helyzetek kiküszöbölése érdekében érdemes inkább iskolaszövetkezeteken keresztül munkát vállalni. Előnyük, hogy általában csak minőségi, leinformált munkákat ajánlanak, elintézik az adminisztratív feladatokat és a legfontosabb, hogy az elvárásoknak megfelelő teljesítés esetén kezeskednek a munkabér kifizetéséről. A jelentkezés feltétele, hogy nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkezzenek a diákok, a legtöbb helyen már kérik az iskolalátogatási igazolást. Az alsó korhatár irodánként változó, általában tizenhat-tizenhét év. Az adatbázisba való felvételhez személyesen az irodákban, telefonon, vagy az Interneten kitöltött adatlapon keresztül lehet jelentkezni. Ezután első lépésként a diákoknak úgynevezett szövetkezeti részjegyet - vagy tagsági díjat - kell vásárolniuk az adott irodánál, amely 500-tól 1000 forintig terjed. A legtöbb diákszövetkezetnek van honlapja, ahol napi frissítésben helyezik el a betöltésre váró munkalehetőségeket. A legnagyobb szervezetek, mint például az Universitas, vagy a Student Diákszövetkezet, országos kiterjedésű hálózattal rendelkeznek, minden nagyobb városban van kirendeltségük. A címen megtalálható az összes diákszövetkezet honlapja, de akinek nincs internet-hozzáférési lehetősége, álljon itt egy-két telefonszám segítségül: Universitas: 217-6426, Student Diákszövetkezet 215-1510, MindDiák: 342-2808, Diákmunka Iskolaszövetkezet: 220-5628. 
A diákmunkáról a legtöbb embernek az utcáról ismert reklámanyag- és szórólapterjesztés, interjúkészítés jut eszébe, de ezeken kívül széles választékot találunk az egyes szakmai területeken is. Mint általában a munkaerőpiacon, ebben az esetben is az jár jobban, aki képzettebb. Előnyben vannak tehát a főiskolások, egyetemisták, vagy valamilyen nyelvtudással rendelkezők. Idegen nyelvből megfelelő szintű kommunikációs készséggel rendelkezők vállalhatnak - a jól ismert hosztesszmunkákon kívül - tolmácsolást, vagy akár idegenvezetést is. De akik már az utolsó éveket tapossák valamilyen felsőoktatási intézményben, azok is jóval könnyebb helyzetben vannak. Például a Műszaki Egyetem Iskolaszövetkezetének honlapján programozókat keresnek, s a negyed- és ötödéves hallgatók már az 500-600 forintos órabért ígérő építészmérnöki munkára is pályázhatnak. A diákszövetkezetek által ajánlott leggyakoribb szakmai munkák: számlaegyeztetés, könyvelés-előkészítés, fordítás-tolmácsolás, hosztesszmunkák, termékbemutatók vezetése. Ezekért általában 380-450 forintos órabért adnak a munkáltatók, míg az adminisztratív vagy irodai kisegítő munkák esetében - mint például számítógépes adatrögzítés (otthonról is végezhető), irodai kisegítő munkák, iratrendezés, leltározás, adatfeldolgozás, telefonkezelés - 350-380 forintra számíthatnak a munkavállaló diákok. A fizikai kisegítő munkák tarifája körülbelül 250-350 forint körül mozog: ilyenek például a szállodai és konyhai munkák, nyomdai kisegítő munkák, csomagolás. A fizetés általában havonta egyszer történik, ami rövidebb, például kéthetes munkák esetén természetesen változhat. Egy-két hetes munkák esetén előfordulhat az is, hogy több munkát végez egyszerre valaki. A ledolgozott munkaidővel beszorzott órabérek után bruttó fizetést „kap” a diák, amiből a jelenleg érvényben levő törvények szerint le kell vonni a személyi jövedelemadót, a másfél százalékos munkavállalói és szakképzési hozzájárulást. Ez körülbelül huszonhárom százalékot tesz ki havonta.