Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Szegény Orbán

Nem mondhatók gazdag embereknek a honatyáink - legalábbis ez tetszik ki a napokban leadott vagyonbevallásukból. Több volt, illetve a jelenleg is a parlament padsorait koptató képviselők nevén nem szerepel autó, mobiltelefon, megtakarításaik is néhány százezer vagy egy-két millió forintot tesznek ki. Kirívó közülük Medgyessy Péter és Zwack Péter, akik több százmillió forintnyi magánvagyonnal rendelkeznek.


Országgyűlési képviselők a parlamentben. Zsebbe való kérdések Fotó: MTI

Az eddigi leggazdagabb miniszterelnök kétség kívül Medgyessy Péter, aki állampapírban és biztosításban 200 milliós megtakarításról adott számot. Ennek ellenére mindössze egy 56 négyzetméteres budai lakás és egy leányfalui nyaraló van a nevén, a villa, amiben él, a felesége nevén szerepel. A bevallás szerint nincsen autója, néhány festményt és bútort jelölt meg, amelynek egy részét örökölte. 
Orbán Viktor, volt miniszterelnök igen aktív volt a tavaszi hónapokban: eladta belvárosi 136 négyzetméteres lakását és feleségével közösen egy előkelő budai negyedben, a Svábhegyen vett egy 183 négyzetméteres családi házat. Emiatt jelentősen eladósodott, hiszen 20 milliós tartozást halmozott fel, de bankszámlája eközben mégis 9,4 millió forinttal gyarapodott. Az Orbán felesége nevén jegyzett felcsúti mezőgazdasági területek értéke 50 millió forinttal növekedtek az elmúlt időszakban. 
Képviselők közül Zwack Péter unikumgyáros a leggazdagabb, hiszen több száz milliós megtakarítása van, cégében több mint kétmilliárdos részvénnyel rendelkezik. Egy 103 és egy 88 négyzetméteres lakás résztulajdonosa, emellett egy 1,9-es VW Golf, illetve egy rózsaszínű Trabant tulajdonosa is. 
A képviselők átlagos vagyoni helyzete azonban ennél jóval „szolidabb ”, számos honatya nevén nincsen autó, lakása kis méretű, gyakran megosztott tulajdonban van. Megtakarításuk néhány százezer, vagy 1-2 millió forint között mozog. Nehéz eldönteni, mennyire tükrözik a valóságot a vagyonbevallások. A bevallási ívek kérdéseire adandó válaszok alapján például nem derül ki, hogy a képviselők milyen vagyontárgyakkal, pénzeszközökkel rendelkeznek a cégeikben, erről ugyanis nem kell számot adniuk. Az árnyoldalhoz tartozik még, hogy nem jár semmilyen következménnyel, ha nem valós tényt közölnek. Emellett nem tartalmazza az alapbérre rárakodó juttatásokat, pedig ez gyakran megkétszerezi a borítékba kerülő összeget. A képviselők alapbére bruttó 230 ezer forint, és erre átlagban 215 ezer forint adómentes költségtérítés jár. Ez lehet úthozzájárulás, de emelkedik az alapbér abban az esetben is, ha munkát vállalnak bizottságokban. Az állam ezenkívül lakást bérel számukra a fővárosban, egy személyt alkalmazhatnak, ingyen utazhatnak tömegközlekedési eszközökkel. Így egy bizottságban dolgozó, Budapest 100-200 kilométeres körzetében lakó képviselő 445 ezer forintos összeget kap kézhez. Közjogi méltóságok, mint például az Alkotmánybíróság elnöke, az államfő vagy a miniszterelnök, bruttó 693 ezer forint fizetést kap. A vagyonbevallás arra mindenesetre jó, hogy nyomon követhető a képviselők vagyonmozgása. 
Ez alapján állítható, hogy az elmúlt időszakban gazdagodtak a pártelnökök. Kuncze Gábornak 80 százalékkal, 2,8 millió forintra emelkedett a banki megtakarítása, 10 százalékos fizetésemelést kapott (havi 198 ezer forintot) a pártjától, ingatlan viszonyai változatlanok. Dávid Ibolya sem megtakarításait, sem ingatlanjait tekintve nem gyarapodott az elmúlt egy évben. Változatlanul egy Tamásiban található 90 négyzetméteres családi háznak a felével és egy fővárosi 113 négyzetméteres lakás felével rendelkezik. Autó, mobiltelefon, pártelnöki jövedelem nem szerepel a bevallásában. Hasonlóképpel nincs autója - a saját néven - Pokorni Zoltánnak, viszont bevallott 1,7 millió forint készpénzt és négymillió forintos tartozást. Leginkább Kovács László gyarapodott az elmúlt egy évben, akinek a megkétszereződött a befektetési jegyeinek az értéke, illetve közel kétmillióval nagyobb összeg van a bankszámláján, ugyanakkor nyolcmilliós jelzálog hitel terheli az ingatlanját. Külügyminiszterként 430, pártelnökként 230 ezer forintos fizetés illeti meg. 


„Puritán” USA

Az USA-ban nem jó üzlet magas állami pozíciót vállalni. Az amerikai képviselők 141 ezer 300 dolláros éves fizetése (közel 40 millió forint) kiemelkedő ugyan a magyar parlamenti képviselők vagy vezető állami pozíciót betöltő tisztviselők jövedelméhez képest, de igen távol áll attól az összegtől, amit az amerikai magánszektorban vezető pozíciót betöltők megkeresnek. A jövedelemarány kisebb cégek esetében négy-hatszoros, de az igazi „nagy” vállalatoknál a legmagasabb vezetői szinteken nem ritka a tíz-ötvenszeres jövedelem! Az USA elnöke is csak 200 ezer dollárt keres, és ezt az összeget harminc év óta nem emelték. Az elnök természetesen a Fehér Házban lakik, hivatalos utazási költségtérítésként 100 ezer dollárt, költségtérítésként további 50 ezer dollárt kap, megilleti egy limuzin és egy repülőgép az utazásaihoz, nyugdíjba menetelekor pedig évi 151 ezer 800 dollár összegű nyugdíj. 
Egyébként az állam vezető tisztségviselői 100-150 ezer dollárt keresnek évente. Sokan aggódnak amiatt, hogy a versenyszféra elszívja a legtehetségesebbeket, különösen az elmúlt néhány év virágzó gazdasági körülményei és emiatt extra jövedelmei miatt. Például egy szövetségi bíró éves jövedelme alig haladja meg a 150 ezer dollárt, míg egy majdnem kezdő jogász egy nagyobb ügyvédi irodánál alig valamivel kap kevesebbet ennél. Emiatt sokan érvelnek amellett, hogy a közigazgatás és az állami hivatalok színvonalas működtetéséhez elengedhetetlen a bérek folyamatos öszszevetése és közelítése a magánszektor átlagjövedelmeihez. (Györök Orsolya)