Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter
Jeruzsálem a helyén marad

A tizenegy éves Galila Bugala a gilói végállomáson szállt fel a 32A jelzésű buszra. Az iskolába igyekvő ötödikes kislány szülei pontosan tizenegy évvel ezelőtt érkeztek Etiópiából. Galila már Izraelben látta meg a napvilágot. Ő volt a hétfői, 1996 óta a legsúlyosabb jeruzsálemi terrortámadás legfiatalabb áldozata. Harminchat órával később még fiatalabbak, egy másfél és egy kétéves kisgyermek testét roncsolta szét a következő gyilkos bombája, szintén Jeruzsálemben. A terrorista autóval érkezett a közeli Ramallahból, Jasszer Arafat fővárosából. Ő volt 2000 ősze, a palesztin terrorhullám kezdete óta a hetvenedik öngyilkos merénylő. Ők hetvenen öszszesen 220 izraelit öltek meg. További 325 izraeli halt meg, és 4152 sebesült meg a gépfegyveres tömegmészárlásokban, késelésekben, lincseléssel végződött emberrablásokban és az útszélről az elhaladó gépkocsikra zúdított lövésektől. 


Jeruzsálem: két nap, két merénylet, huszonhét halott. Ebben a babakocsiban egy kétéves kisgyermek volt Fotó: Reuters

Izrael az elmúlt 21 hónapban a fájdalmak országa lett. Ezt a fájdalmat - amely a lakosság számához viszonyított veszteséget tekintve sokszorosa a szeptember 11-ei terrornak - a világ, úgy tűnik, nem érzi és nem is érti. A héten, alig néhány órával a jeruzsálemi iskolásbusz felrobbantása után Cherie Blair, a brit miniszterelnök felesége, a jordán királynővel közösen tartott sajtótájékoztatón Londonban együttérzését fejezte ki - nem az áldozatok, hanem a palesztin öngyilkos merénylők iránt. 


Betonkerítésre festett tájkép a falon túli világról a Jeruzsálem déli részén fekvő Gilóban. Életveszélyesek a szomszédok Fotó: Morvay Péter

Mrs. Blair nyilatkozatából kiderült: megértéssel fogadja a fiatal, reményvesztett palesztin emberek tetteit. Hasonló véleményt fogalmazott meg a CNN hírtelevízió alapítója, Ted Turner is, aki egyenlőségjelet tett „az izraeli és a palesztin terrorizmus” között. Eközben George W. Bush amerikai elnök - a merényletek miatt egyelőre elhalasztott - beszédében arra készült, hogy bejelentse a palesztin állam szeptemberi megalakítását. A huszonhét halottat követelő merényletekkel egy időben az EU a héten újabb, 18,7 millió eurós segély azonnali átutalását szavazta meg Arafat rezsimjének. 
A Washington Post értesülése szerint George W. Bush amerikai elnököt és nemzetbiztonsági tanácsadóját már nem ébresztették fel a helyi idő szerint hétfő éjszaka történt jeruzsálemi merénylet hírével. Erre magyarázatként Ari Fleischer elnöki szóvivő annyit mondott: „Bármilyen rettenetes is, a tizedik, a huszadik, a harmincadik robbantás már nem jár ugyanazzal az érzelmi hatással, mint az első.” Tény, hogy Bush elnöksége másfél éve alatt már eddig is jóval több gyilkos bombamerénylet történt (ezt a kifejezést használja az amerikai szóvivő, aki nem hajlandó öngyilkos merénylőknek nevezni a terroristákat), mint bármely korábbi elnök hivatali ideje alatt. 
Bush a véres támadások miatt elhalasztotta szerdára tervezett nagyszabású beszédét a közel-keleti helyzetről. (A Bush-terv részleteit lásd a mellékelt összeállításunkban.) Ariel Saron a buszmerénylet helyszínén erről ennyit mondott: „Érdekes, hogy milyen palesztin államot is akarnak létrehozni. Miről beszélnek? Amit itt látunk, egyenes folytatása annak a palesztin terrornak, amely ellen harcolunk.”
Hétfőn reggel a csúcsforgalomban a zsúfolt busz alig kanyarodott ki a megállóból, amikor egy hatalmas tűzgömb tört fel a jármű belsejéből. Az útra és a környező járművekre emberi testrészek, ruhadarabok és égett roncsok zuhantak. A másodpercek alatt lejátszódó infernó utáni percekben a szemtanúk elmondása szerint dermesztő csend szakadt a környékre, amelyet csak a percek alatt megérkező mentők és rendőrségi járművek szirénái törtek meg. A terrorista a megállóban szállt fel a buszra, és az ajtó becsukása után azonnal felrobbantotta a testére erősített robbanószert. Az áldozatok - a buszvezető és egy arab izraeli kivételével - valamennyien a Gilo nevű jeruzsálemi városrészben laktak. (A terrortámadás halottairól részletesebben lásd alábbi írásunkat.) A Betlehemmel szemközt fekvő Gilót az Al-Aksza intifáda kezdete óta palesztin mesterlövészek gyakorlatilag állandó gépfegyver- és aknatűz alatt tartják. Néhány hónapja jártam Gilóban. Nemcsak a golyónyomokat őrző házak ablakát takarják homokzsákok, hanem a negyed valamennyi, palesztin területek felé eső autóútját három méter magas betonkerítés védi a mesterlövészektől. Az itt lakók optimizmusát azonban még az állandó életveszély sem tudta megtörni: a betonkerítés belső oldalára ráfestették a túloldali látképet. „Itt lakunk, évtizedek óta ezt a csodálatos betlehemi domboldalt és völgyet látjuk reggelente. Megértjük, hogy most szükség van erre a falra, de a látványhoz akkor is ragaszkodunk” - magyarázta el ott-jártamkor egy ötgyermekes gilói férfi.
Jeruzsálemben a civil bűnözés messze a nemzetközi átlag alatt van, a város mégis a világ legveszélyesebb fővárosának számít. Mégsem tapasztalható elvándorlás Jeruzsálemből, sőt a város zsidó lakossága az 1967-es egyesítés óta folyamatosan növekszik. „Itt élő polgártársaim a világ legerősebb és legbátrabb emberei” - mondta erre utalva Ehud Olmert jeruzsálemi főpolgármester.
Harminchat órával a buszmerénylet után újabb támadás történt, ezúttal a város északi részén. Egy piros Audiból kipattanó palesztin, félrelökve az őt megállítani próbáló izraeli rendőröket, egy buszmegállóban felrobbantotta magát. A népszerű kirándulóhelynek számító French Hillen elkövetett vérengzésnek hat halottja és sok súlyos sebesültje volt, közöttük két csecsemő.
Lapzártakor még nem tudni, hogy az izraeli kormány által bejelentett új politika, mely szerint a hadsereg minden támadásra palesztin területek elfoglalásával fog válaszolni, milyen városokat érint. Benjamin Netanjahu volt kormányfő szerint országosan széles körű az egyetértés abban, hogy Jaszszer Arafatot száműzni kell a palesztin területekről. A Palesztin Hatóság megdöntését Ariel Saron eddig elutasította. Arafat egyébként szerda este felszólított „minden palesztint, hogy teljesen szüntessenek meg minden támadást az izraeli civilek ellen”.

(A terrorhullámról készült fotók: )