Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 22. szám, 2002. május 31

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Mi lesz az ígéretek völgyén túl?

Medgyessy Péter miniszterelnök: „A kormány első száz napjának feladataihoz ragaszkodom. Haladéktalanul el kell kezdenünk a szegénység elleni hosszú, de nem reménytelen küzdelmet.  Megszüntetjük az Ország-imázs Központot. A megtakarított pénzt az ingyenes gyermekétkeztetésre csoportosítjuk át. 


Hajdú Sándor
Betonba öntött aktakatonák

Továbbra is két olvasata van hazánkban a történéseknek. A mindenkori kormányváltással járó személycseréket az egyik fél - az MSZP - az eddigi leghumánusabbnak („legcsekélyebb számú kormányzati személycsere”), míg a másik fél - a Fidesz - a legbrutálisabbnak ( „Szent Bertalan éjszakája”) írja le. 


Hetek-Összeállítás
Székely Zoltán ítélete

Hat év börtönbüntetésre ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság Székely Zoltán volt kisgazda országgyűlési képviselőt. Székelyt kétrendbeli, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetésben találták bűnösnek. A börtönbüntetés mellett tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. A bíró az indoklásban kiemelte: ehhez hasonló vesztegetési ügyre még nem volt példa, ezért a bíróság nehéz helyzetben volt. Ekkora büntetést emberölésért szoktak kiszabni, itt azonban nem egy-két embert sértett meg a vádlott, hanem az egész országot - mondta Varga Zoltán, a büntetőtanács elnöke.


Fókusz

Hack Péter
Repülőrajt

A héten megalakult Medgyessy-kormány már okozott meglepetést. A választási kampányban - különösen a két forduló között - dinamikusnak igazán nem nevezhető MSZP a rendszerváltozást követő leggyorsabb kormányalakítást produkálta. A frissen megalakult kormány rövid idő alatt annyi személycserét hajtott végre, amennyit a hatékonyságára oly büszke elődje egy hónap alatt.


Eperjesi Ildikó
Észak-atlanti felmelegedés

A NATO és Oroszország hivatalosan is egyesítette erőit kedden az új NATO-Orosz Tanács felállításával, mely „Vancouvertől Vlagyivosztokig” terjedő területen lesz felelős a biztonsági együttműködésért. A szeptember 11-ei támadás felgyorsította a közeledést, és az addig inkább Kína felé tájékozódó oroszokat észak-atlanti irányba fordította. Cserébe az oroszok szemet hunynak a három balti állam NATO-belépése fölött, amivel újabb fontos mérföldkő kerül Európa „újraegyesítésének” útjára. Bársony András külügyi államtitkár a Heteknek hangsúlyozta: azok az országok a stratégiai partnerek, amelyek képesek érdemi együttműködésre, ezért nem kell megütközni a NATO-orosz közeledésen. 


Gazdaság

Pálinkás Csilla
Üres pénzeszsákok

Néhány héttel a választások után inogni látszik a Magyar Posta nevével fémjelzett, de „Kalmár-birodalom” néven is elhíresült úgynevezett „nemzeti” vállalategyüttes. Mint ismeretes, az Orbán-kabinet „sztármenedzsere”, Kalmár István elnök-vezérigazgató alatt a hagyományos postai szolgáltatásokkal foglalkozó cég drámai változásokon ment át. A sikertörténet néhány elemét felvillantva látjuk, hogy ez időben történt a Defend Kft. „feltőkésítése”, a Postabank bekebelezése, az országos készenléti Tetra-rendszer megépítésének lehetősége, s a kampány utolsó napjaiban bejelentett jelzálogbank és biztosító alapítása. Sőt a Magyar Posta beszállt az újpesti labdarúgás finanszírozásába is. 


Munkatársunktól
Melyik a legkorruptabb kormány?

Az új kormány megalakulása után az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy feltárja-e, és képes-e feltárni az előző ciklusban feltételezett és a választási kampány során oly gyakran emlegetett kormányzati korrupciós ügyeket.


Mondovics L. Gábor
Gazdaság és politika
Jugoszlávia helyén Szerbia és Montenegró

Jugoszláviában az elmúlt pár hónap gazdasága jószerével arról szólt, hogy a Nyugat fizet, vagy nem fizet. A szomszédos országnak ugyanis nem mindegy, hogy a Milosevics kiadásáért cserébe felkínált európai és amerikai segélyek milyen ütemben érkeznek, vagy érkeznek-e egyáltalán. A NATO-bombázások után még nehezebb helyzetbe került szerb gazdaság ugyanis nagyon lassan tér magához.


Acsai Anikó
TVK-Borsodchem sztori: Jönnek vagy mennek az oroszok?

Amerikában az ünnep miatt megrövidült héten negatív forgalmi rekordokat mértek a részvénypiacokon. A héten megjelent makrogazdasági adatok vegyes képet festettek, a fogyasztási adatok egészséges értéket mutatnak, ugyanakkor a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói bizalmi index értéke csökkent. Az első negyedéves GDP-adat is lefelé módosult, 5,8 helyett 5,6 százalékra. Lefelé húzta mindkét indexet az Intel, miután a Merryl Lynch csökkentette a cég profitjára vonatkozó várakozásait, így a Dow Jones újra 10 000 pont alá csúszott. Európában egyedi vállalati hírek-nek köszönhetően erősödtek 


Háttér

Tihanyi Péter
Utcai harcban Viktor a jobb
állítja öccse, ifjabb Orbán Győző, aki viszont bírkózásban erős. Gánt, 2002. május vége

A választások előtt két hónappal interjút készítettem Ifjabb Orbán Győzővel, s a beszélgetés végén ígéretet kaptam, hogy május végén - függetlenül attól, hogy a bátyja marad-e a miniszterelnök, vagy sem - újra vendégül lát. A véletlen úgy hozta, hogy amíg mi beszélgettünk és a bányát jártuk, ugyanakkor hallgatták ki Győző édesapját az ominózus fényképezőgép ügyben. 


Akaró Balázs
Baranyai drogbukta

Múlt hét szerdáján kapott bejelentést telefonon a Pécsi Rendőrkapitányság arról, hogy a másnap reggel Budapestről érkező vonaton kábítószer-szállítmány érkezik a megyeszékhelyre. A kábítószert szállító huszonhárom éves, foglalkozásnélküli, bevándorolt, orosz állampolgárságú fiatalembert ezúttal nem csak a társai várták a peronon.


Makki Marie-Rose
Semmi ok az ünneplésre

Szakemberek régóta emlegetik a hazai közoktatás egyre mélyülő válságát. A mai iskolarendszer egy olyan tudásgyár lett, amely fölerősíti és szinte áthidalhatatlanná teszi a társadalmi különbségeket. Az „elit” oktatás gyakorlatilag teljesen elérhetetlenné vált a hátrányos helyzetűek számára, mert minden a szülői háttéren múlik. 


Izing Antal
A sárga ház kijárata

Mint tudjuk, a tétlenség az ördög párnája. A pszichiátriai betegek esetében ez azt jelentheti, hogy a kényszerű tétlenség állapota a beteges érzésekbe való visszasülylyedésbe visz. Minek ez a képzeletbeli, sokszor nyomasztó és félelmetes világ, ha van helyette egy igazi realitás (amelyről szintén sok rosszat tudunk), ám édes tud lenni, mint a méz. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Gyógyító Célú Foglalkoztatója művészeti csoportjainak bemutatójával rehabilitációs rendezvénysorozat kezdődött a „Lipóton”.


Hit és értékek

Giczy György
Egyház és politika

Előzetes eszmei-elvi megfontolások helyett, bevezető gyanánt álljon itt egy megtörtént eset, amely a címben megjelölt téma bonyolultságát példázza, és szerénységre inti azt - elsősorban a cikk szerzőjét -, aki ezzel a kérdéssel foglalkozván hajlamosnak mutatkozik az elhamarkodott ítéletalkotásra is. Hozzávetőlegesen úgy két évvel ezelőtt Kereszténydemokrata Néppárt-i gyűlésre invitáltam egy távoli település lakóit. Helyi szervezet, vagyis megfelelő előkészítés híján kevesen jöttek, de igen aktívan vitatkoztak. S megjelent a falu plébánosa is. 


Külpolitika

Hechs László
A palesztin Brezsnyev

Még az amerikai vezetésen belül sincs egységes álláspont arra vonatkozóan, hogyan kellene rendezni az izraeli-palesztin konfliktust ahhoz, hogy letisztuljanak a körülmények egy esetleges iraki invázió előtt. A mérsékelt arab rezsimek ugyanis ettől tették függővé, hogy támogatják-e George Busht annak befejezésében, amit apja félbehagyott. Az amerikai elnök megállapodott Putyinnal a nukleáris fegyverzet kölcsönös csökkentésében, Oroszországnak a NATO keretébe való bevonásával, ám kérdéses, hogy el tudja-e érni, hogy Oroszország ne támogassa az iráni tömegpusztító fegyverek előállítását célzó programot. Semmit sem ért ugyanis az afganisztáni háború, ha az Egyesült Államok engedi, hogy Irán és Irak tömegpusztító fegyvereket és azokat hordozó nagy hatótávolságú rakétákat fejleszszen ki. Irán atomfegyverkezési programját Bush Oroszország segítségével kívánja fékezni és - ha lehet - megállítani.


Papp Kornélia
Liberál-antiszemitizmus

Jürgen Möllemann, a német liberális párt (FDP) elnök-helyettese az antiszemitizmus gerjesztésével vádolta Michael Friedmant, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnökhelyettesét, aki mellesleg a konzervatív CDU-nak tagja. Möllemann annak a liberális pártnak a színeiben ragadtatta magát efféle kijelentésre, amely pártnak haláláig hűséges híve volt Ignatz Bubis, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke. 


Vagyim Arisztov
Akiket a terror hozott össze

George W. Bush amerikai elnök oroszországi látogatása „pozitív hangnemben és eredményesen zajlott le” - jelentette be Vlagyimir Putyin az orosz kormány tagjaival találkozva. Putyin szavai szerint a Moszkvában aláírt dokumentumok „Oroszország és az Egyesült Államok nemzeti érdekeit szolgálják, és nagy előrelépést jelentenek a béke biztosítása szempontjából”.


Márer György, New York
Megszelídül a medve?

Bush elnök európai körútjának első állomása Berlin volt, ahol az a megtiszteltetés érte, hogy első amerikai elnökként beszélhetett az újjáépített Reichstagban. Elmondta, hogy a terrorcsoportok, amelyek ellen az Egyesült Államok és szövetségesei harcolnak, „új parancsuralmi fenyegetést” jelentenek, majd Hitlerre tett világos utalással összehasonlította a jelen küzdelmét a „faji tisztaság nevében gyilkolók” ellen dacolók nemzedékével. Az amerikai vendég megkísérelte meggyőzni a kétkedő németeket jó szándékáról a terrorizmus, de főként Irak ellen tervezett lépéseit illetően, valamint arról, hogy Amerika érdeke a környezetvédelem és a fejlődő országok támogatása. 


Hetek-összeállítás
Határeset

Legalább hárommillió halálos áldozata és 1,5 millió súlyos sebesültje lenne egy India és Pakisztán között kitörő - akár csak „korlátozott” - atomháborúnak. A New Scientist című tekintélyes tudományos lapban közölt becslés a két ország nukleáris arzenálja tizedének felrobbanását vette alapul, nem számítva a későbbi évek során kialakuló következményeket, mint például az általában nagy számú rákos megbetegedések áldozatait. 


Riport

Somorjai László
Palota király nélkül

Miután az Orbán-kabinet nem költözhet be a 2,5 milliárd forintból helyreállított Sándor-palotába, az új kormány beiktatása előtti szombat-vasárnap a nagyközönség számára is megnyitották az épület kapuit. A Medgyessy-kormány ugyanis nem erről a helyről kívánja irányítani az országot, amelyet a leköszönő kormányfő az elmúlt négy év szimbólumának is nevezett, és amelynek történelmi háttere sokak számára vegyes érzéseket ébreszt. 


Sport

Sebestyén István
Káprázatos ősz, katasztrofális tavasz

Lassan odáig jutunk, hogy a magyar fociról már csak a botrányok kapcsán lehet olyan cikket írni, ami átlépi egy átlagolvasó ingerküszöbét. Alapesetben például valószínűleg keveseket érdekelne, hogy a Borsodi Liga utolsó fordulójában az MTK otthon kikapott az Újpesttől. Ha azonban hozzáteszszük, hogy elterjedt: Várszegi Gábor, a kék-fehér klub tulajdonosa tudatosan fektette el csapatát, hogy másik futballérdekeltségét, a Fradit segítse a nemzetközi kupaszereplés lehetőségéhez, a legtöbben felkapják a fejüket. Az MTK vezetői és a klub egykori nagyszerű jobbszélsője, Sándor Károly egyébként cáfolta a felmerült vádakat.


Kovács Tamás
Ezüst Dominó

A hétvégén zajlott le a Margitszigeten a vízilabda bajnokcsapatok Bajnokok Ligájának a négyes döntője, az úgynevezett final four. A tavalyi Eb-nek is otthont adó helyszín most is kiválónak bizonyult, amit leginkább a rekord magas nézőszám igazolt. A sorsolás alapján az elődöntőket pénteken az alig egy hete másodszor hazai bajnokságot nyerő Domino Honvéd játszotta a legesélyesebbnek kikiáltott olasz bajnokkal, a Posillipo Napolival, ahol két magyar olimpiai bajnok idegenlégiósunk is játszik; a játékmester Kásás Tamás és Steinmetz Barnabás. 


Elkezdődött a csillaghullás

Kezdetét vette a Roland Garros, az év második Grand Slam-tornája. A kéthetes francia nyílt teniszbajnokság összdíjazása 12,2 millió euró. Az első két versenynapot a rendezők pechjére sorozatban esőszünetek hátráltatták, míg szerdára végül kisütött a nap Párizs mellett. Magyar részről nagy várakozással tekinthettünk a tornára, hiszen eddig egyedülálló módon végül öt magyar játékos is bekerült a 128-as főtáblákra. Férfiaknál Sávolt Attila, míg hölgyeknél a már jól ismert Mandula, Gubacsi, Kuti-Kis és Kapros voltak az induló játékosok. 


Mondovics L. Gábor
Egy hónapig tart a labdarúgó ünnep

Elkezdődött a 17. labdarúgó világbajnokság. A Dél-Koreában és Japánban megrendezésre kerülő eseményt rengetegen várták. Az egy hónapig tartó őrületnek nagyon sok nézője lesz. Európában valószínűleg az interneten fogják a mérkőzések túlnyomó részét nyomon követni, hiszen errefelé a munkaidő alatt zajlanak majd az élő adások.


Szabadidő

Színházi és művészeti csemegék Pécsett

A rendkívül nagy sikert aratott, tavalyi I. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) után idén is megrendezik június 6. és 15. között a II. POSZT-ot, mely nemcsak versenyt jelent, az elmúlt évad legjobbnak tartott darabjainak bemutatását, hanem rendkívül hangulatos összművészeti fesztivált is. Érdemes Pécsre látogatni ebben az időszakban, főleg ha a mediterrán város szépségei mellett a kulturális-művészeti unikumok is érdeklik az ideérkezőt.


Kellemes kikapcsolódás a Dunán

Nyári este egy sétahajón, baráti társaságban, kellemes zene mellett... Ring a hajó, muzsika hangja vesz körül, ilyenkor megáll az idô. Kell-e ennél több, ha az ember meghitt, kulturált szórakozásra vágyik, nem pedig füstös lebujokba? A színvonalas kikapcsolódásnak egy hazánkban kevéssé ismert módját valósította meg a Magyar Hajózási Rt. nemrégiben, amikor élôzenés hajóutak szervezésébe fogott „egész estés” rangos sztárok felléptetésével és nagynevű szponzorok bevonásával. 


Gryllus Vilmos Maszkabálja

Maszkabál címmel új anyaggal jelentkezett nemrégiben Gryllus Vilmos. A gyermekversek és -dalok szakavatott tolmácsolója ezúttal is gazdag hangszerelésű, könnyen megjegyezhető dalokat készített a kisebb-nagyobb gyerekek számára. 


Láthatatlan mérgek

Bár az étkezéssel kapcsolatos higiéniai szabályok eléggé köztudomásúak, az ember mégsem gondolhat mindenre. Fogyasztás előtt a zacskós tejek vagy dobozos üdítők csomagolásán lévő (vagy inkább nyüzsgő), szabad szemmel láthatatlan, esetleges szennyeződésekre például lehet, hogy kevésbé gondolunk, mint mondjuk a friss gyümölcsökön lévő permetezőszerekre. Ha - remélhetőleg - nem is kell olyan veszélyekkel nap mint nap szembenéznünk, mint ami az alábbi internetes hírben szerepel, azért annyi biztos: soha nem árt az óvatosság…


Színes

Kvázi airline Szváziföldön

A szváziföldi nemzetközi repülőtéren sem az irányítótorony, sem pedig a radarrendszer nem működik, sőt, még a kifutópályák éjszakai kivilágítása is körülményes. A pilóták így arra kényszerülnek, hogy emlékezetből hajtsák végre a le- és felszállást. Titus Mlangeni közlekedési miniszter nemrégen arról tájékoztatta Szváziföld szenátusát, hogy a reptér világítási rendszere tizennyolc hónappal ezelőtt tönkretette a rádióösszeköttetést, amit még azóta sem javítottak meg.


A világ legdrágább szállodája

Vajon hol található a világ legfényűzőbb és egyben legdrágább szállodája? A válasz az Egyesült Arab Emírségekhez vezet minket, méghozzá Dubaiba, ugyanis itt építették fel, egészen pontosan a várostól 15 kilométerre délre létesítették bolygónk legköltségesebb hoteljét, a Burj Al Arabot. A toronyszerű szálloda leginkább egy szél által megduzzadt vitorlára emlékeztet, amely 321 méterrel a tengerszint felett fekszik. 


Angol mikrolakások

Anyagi körülményei miatti nagy elkeseredésében két angol ifjú elhatározta, hogy lakást tervez magának. A belvárosi lakásárak több mint duplájára nőttek az elmúlt öt évben Britanniában. Egy szerényebb otthon ára körülbelül 52 millió forint. A bankok nem hajlandók az évi fizetés háromszorosát meghaladó lakáskölcsönt nyújtani, a londoni átlagkereset pedig 10 millió 500 ezer forint. 


Van, aki forrón szereti

Körülbelül 6850 fontnak (2 740 000 Ft) megfelelő öszszeg ment füstbe a New York állambeli Mount Vernon egyik házában. Egy férfi a sütőt használta széfnek, és a rendőrség szerint a gyújtóláng okozhatta a tüzet. Azt azonban sehogy sem értik, mit keresett a pénz a sütőben. Robert Kelly nyomozó elmondta, hogy megpróbálják kideríteni, nincs-e valamilyen bűncselekmény a háttérben. Emiatt szerettek volna beszélni a házban élő lány barátjával is, mivel - a lány szerint - ő tette a pénzt a sütőbe még munkába indulása előtt. (Ananova)


Mi van a képen?

1. Bogyóra várva, 2. Póruljárt jegyüzérek, 3. Keresztény futballmeccs az elragadtatás után


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

„Hogy hívják azt a huszonkét embert, aki a tévé előtt ül, és a focivébé döntőjét nézi?” - „Magyar labdarúgó válogatott.” (internet)


Vélemény

Kertész Ákos
A vezér hattyúdala

Legalább négy éve folytatok reménytelen küzdelmet azokkal a barátaimmal, akik a plurális demokrácia, a parlamentarizmus és a jogállamiság híveinek tartják magukat (nagyon tudatosan nem beszélek „baloldaliakról”, mert itt van a vízválasztó: vállalja-e valaki a modern, euroamerikai politikai kultúrát, vagy nem vállalja), és akik szent borzadállyal gondolnak Orbán Viktorra, a taktikai, kommunikációs és PR-zsenire, hogy lássanak már a szemüktől: ez a ember nem zseni. 


Munkatársunktól
Az életpárti elrettentés

A halálbüntetés visszaállítása mellett érvel Bárándy György ügyvéd. Az ügyvédi kar doyenje szerint a halálbüntetés különösen elrettentő, így visszatartó hatású, a tévedés lehetősége ugyanakkor aránylag kicsi. A halálbüntetés hiánya viszont önbíráskodáshoz vezethet. Az érvei között szerepelt, hogy az állam számára olcsóbb a kivégzés, mintha életfogytig börtönben tartaná a bűnözőt, ráadásul az életfogytig elítélt terroristák vagy bűnözőtársaik számtalan újabb bűncselekmény elkövetésével próbálhatják meg kikényszeríteni társaik szabadon engedését. Bárándy utolsó érve, hogy a modern társadalomban a bűnözés elleni harc háborúként is felfogható, így a halálra ítéltek áldozatok a bűnözői oldalon.