Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Védtelen „nagyságok”

Egy új felmérés szerint a modern zárakkal felszerelt drága autók meglehetősen könnyű célpontjai a betörőknek. 14 új modellből 9-et kevesebb, mint öt perc alatt sikerült feltörniük az autótolvajokat imitáló lakatosoknak. A teszten a 24 000 fontos (9 600 000 Ft) Jaguár X-type szerepelt a legrosszabban, ugyanis ezt a típust már 20 másodperc alatt el lehet kötni. Az 52 750 fontba (21 100 000 Ft) kerülő BMW 7-est is kevesebb, mint egy perc alatt sikerült kinyitniuk a lakatosoknak, míg az olcsóbb modellek, mint a VW Polo, a Honda Jazz, vagy a Peugeot 307-es, jóval sikeresebben álltak ellen a betörői akcióknak. (Ananova) 


Elefántbuldózerek 

Északkelet-Indiában az illetékes hatóságok elefántokat alkalmaznak buldózerek helyett az illegálisan épült házak lerombolására. A feladatra öt elefántot választottak ki. Az állatoknak körülbelül ezer zsupfedeles házat kell lerombolniuk, melyek a Guwahati városa körül található védett erdő területén épültek. Először a háztetők eltávolítása történik az állatok ormányával, majd hatalmas lábaikkal bezúzzák a bambuszból készült falakat. A több tonnás állatoknak kétszázhúsz hektáros területet kell megtisztítaniuk. Minderre azért van szükség, mert egy bírói rendelet úgy határozott, hogy ezt a négyezer ember által lakott területet védetté kell nyilvánítani. A kilakoltatásra tett első kísérlet sajnos a hatóság és a lakosok közötti összecsapással végződött, melynek egy halálos áldozata és több sebesültje volt. Amikor azonban az illetékesek elefántokkal jelentek meg, az illegális területbitorlók elszaladtak. (Reuters)


Szemetelni az űrben is tilos!

A világ űrhajózó nemzeteit képviselő szakemberek terveket fogalmaztak meg a Föld körüli űrzóna további „elszemetesedésének” megakadályozására. A többezer kilométeres sebességgel mozgó hulladékdarabok - még a legkisebbek is - fenyegetést jelentenek a műholdakra, szondákra és embert szállító űrhajókra egyaránt. Nemrég a Nemzetközi Űrállomás pályáját is feljebb kellett emelni egy gyors manőverrel, hogy elkerüljék az összeütközést egy hajdani orosz rakéta Föld körül 
keringő darabjával.