Vissza a tartalomjegyzékhez


Láthatatlan mérgek

Bár az étkezéssel kapcsolatos higiéniai szabályok eléggé köztudomásúak, az ember mégsem gondolhat mindenre. Fogyasztás előtt a zacskós tejek vagy dobozos üdítők csomagolásán lévő (vagy inkább nyüzsgő), szabad szemmel láthatatlan, esetleges szennyeződésekre például lehet, hogy kevésbé gondolunk, mint mondjuk a friss gyümölcsökön lévő permetezőszerekre. Ha - remélhetőleg - nem is kell olyan veszélyekkel nap mint nap szembenéznünk, mint ami az alábbi internetes hírben szerepel, azért annyi biztos: soha nem árt az óvatosság…

Egy abszurd haláleset olvasható a Caducee című, francia nyelvű egészségügyi szakfolyóiratban. A szóban forgó áldozat egy vasárnap hajókirándulásra indult a barátaival, és betett néhány dobozos üdítőt a hajó hűtőszekrényébe. Másnap kórházba kellett vinni, majd rá két napra meghalt. A boncolás szerint a halál oka heveny leptospirosis volt. A fertőzést az illető akkor kapta, amikor a hajón pohár nélkül, közvetlenül a dobozból itta meg az üdítőt. A konzervdobozokon patkányvizelet szennyezést és Leptospira kórokozót találtak a vizsgálat során. Az áldozat ivás előtt valószínűleg nem tisztította meg a doboz felső részét, és így jutottak a szervezetébe a megszáradt patkányvizeletben jelen lévő halálos kórokozók. A dobozos üdítőket és egyéb konzerveket gyakran olyan raktárakban tárolják, ahol elszaporodtak a rágcsálók, és általában mindenfajta tisztítás nélkül érkeznek az élelmiszerboltok polcaira.
Ha italt vagy ételt veszünk konzervdobozban, mossuk meg gondosan mosószeres vízzel, mielőtt a hűtőszekrénybe tennénk. Az INMETRO (Spanyolország) vizsgálatai szerint az üdítős dobozok fedele szennyezettebb, mint a nyilvános vécé-ülőkék. Olyan mennyiségű baktériumot és csírát mutattak ki rajtuk, ami mindenképpen indokolja, hogy vizes-mosószeres tisztítás nélkül ne tároljuk, érintsük ezeket a dobozokat! (K. L.)