Vissza a tartalomjegyzékhez


Színházi és művészeti csemegék Pécsett

A rendkívül nagy sikert aratott, tavalyi I. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) után idén is megrendezik június 6. és 15. között a II. POSZT-ot, mely nemcsak versenyt jelent, az elmúlt évad legjobbnak tartott darabjainak bemutatását, hanem rendkívül hangulatos összművészeti fesztivált is. Érdemes Pécsre látogatni ebben az időszakban, főleg ha a mediterrán város szépségei mellett a kulturális-művészeti unikumok is érdeklik az ideérkezőt.

Tekintve, hogy az első fesztivál kiemelkedő szakmai- és közönségsikert aratott, a szervezők feltett szándéka azt idén is megismételni. Ezúttal a tizenhat versenyprodukciónak huszonnyolc előadása lesz, és mellettük mintegy 
160 (!) off-rendezvény, melyek huszonnégy helyszínt vesznek birtokba. A fesztivál lelke a versenyprogram - idén Szűcs Katalin kritikus választotta ki a versenyző tizenhat előadást. 
A látottakat több zsűri értékeli: héttagú szakmai grémium ítéli oda kilenc kategóriában a díjakat, aztán lesz színészekből álló, valamint egy, a pécsi közönségből kisorsolt zsűri. Az előadásokat nyilvános szakmai vitákon színházi szakemberek értékelik.
A nagyszínházi előadások mellett igencsak csábítóak a kapcsolódó programok is. A tavalyi kaszting nagy sikere után idén Gothár Péter és Jordán Tamás június 13-án rendelkező próbát tartanak, melyen a rendezők jeles színészek segítségével igyekeznek a teljes színházi próbafolyamatot bemutatni. Hasonlóan egyszeri és megismételhetetlen produkció lesz Vámos Miklós június 10-ei estje Kész regény címmel, mely egyúttal a Buda Stage-en egy éven át zajló előadásainak befejező része is lesz. 
Ugyancsak érdekesnek ígérkezik Ernyey Béla Hölgyválasz című műsora június 10-én, melyben arról faggatja majd Tordai Terit, Nádasy Myrtillt, Ónodi Esztert és Für Anikót, hogy mennyire ledér egy színésznő?
Június 8-án a Heti Hetes teljes társulata élőműsort tart, ezúttal a művészet, a színházi élet hírei kerülnek terítékre. Geszti Péter és csapata az @RC esték során azt igyekszik bebizonyítani, hogy nem áll távol egymástól reklám és művészet, Galla Miklós pedig először lép egyedül színpadra önálló estjével, melynek címe: Szépségem titkai.
A Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma, mely tavaly Zalaegerszegről költözött Pécsre, idén is versenyelőadásokkal és szakmai beszélgetésekkel csatlakozik a POSZT-hoz. A fórum jeles eseménye a dramaturgok Vilmos-díjának átadása június 10-én.
Mindezek mellett az arra kíváncsi nézők láthatnak majd angol, német, horvát és lengyel nyelvű színházat is.
Az Ünnepi Könyvhét és a POSZT Pécsett együtt ünnepel a Széchenyi téren. A művészetet tanuló fiataloknak is bemutatkozási lehetőséget teremt a fesztivál, sőt afféle „művészvásárt” is tartanak: a különböző művészeti főiskolák és egyetemek diákjai önálló kiállításokkal, táncos-zenés bemutatókkal lesznek jelen, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzősei féltucatnyi vizsgaelőadást tartanak. Ugyanakkor nem feledkezik meg a fesztivál a leendő képző- és iparművészekről, a jövő artistáiról, muzsikusairól, táncosairól sem - ahogy Jordán Tamás fogalmazott a POSZT sajtótájékoztatóján: „Jó dolog helyzetbe hozni a fiatalokat”.
Koncertekben sem lesz hiány. Zenei csemegeként fellép majd a Besh o droM, a Ghymes együttes, jön a Vasvári String Trio és a Budapest Ragtime Band is. Minden este lesz dzsesszkoncert, más helyütt színházi dalokat mutatnak be szerzői estek keretében olyan szerző-előadók, mint Dés László vagy Darvas Ferenc.
A kiállítások közül kiemelkedik a Pécsi Galériában a magyar díszlettervezés egyik legjelentősebb művészének, Fehér Miklósnak az emléktárlata. MALÁT 2002 címmel ezúttal is bemutatják az elmúlt színházi évad legszebb színpadképeit, valamint díszleteit és jelmezeit, a nagyszínház előcsarnokában pedig a színészfestők legújabb munkái szerepelnek.
A futball-vb mérkőzéseit természetesen beillesztették a Találkozó eseményei közé: a Palatinus Szálló dísztermében videokivetítőn követhetők majd a meccsek.
A rendezvény fesztiváligazgatója Simon István és Jordán Tamás. (Akaró Ágnes)


A megbékélés jegyében

Kötetlen, baráti éjszakai együttlétre, rendhagyó virrasztásra vár Jordán Tamás mindenkit, aki már hátat fordítana az elmúlt időszak feszült politikai légkörének. „Soha nem tapasztalt mértékben érezzük az egymás iránti bizalmatlanságot, ellenségeskedést, mely néha már gyűlöletbe csap át. Minden jóérzésű ember vágyik ennek a tarthatatlan állapotnak a felszámolására” - fogalmazott az ismert színész-rendező. A POSZT a maga eszközeivel vállal szerepet a társadalmi megbékélés folyamatában, ezért hirdette meg a Virrasztást. 
A június 6-án éjfélre tervezett profán szertartás során elássák az erre a célra készített hatalmas csatabárdot, több köbméter földet borítva éles jobb, illetve bal oldali pengéjére, hogy egy barátságosabb jövőre koccinthassanak mindannyian június 7-én 23.00 órától az Aranyhegy Panzió területén.