Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Káprázatos ősz, katasztrofális tavasz

Lassan odáig jutunk, hogy a magyar fociról már csak a botrányok kapcsán lehet olyan cikket írni, ami átlépi egy átlagolvasó ingerküszöbét. Alapesetben például valószínűleg keveseket érdekelne, hogy a Borsodi Liga utolsó fordulójában az MTK otthon kikapott az Újpesttől. Ha azonban hozzáteszszük, hogy elterjedt: Várszegi Gábor, a kék-fehér klub tulajdonosa tudatosan fektette el csapatát, hogy másik futballérdekeltségét, a Fradit segítse a nemzetközi kupaszereplés lehetőségéhez, a legtöbben felkapják a fejüket. Az MTK vezetői és a klub egykori nagyszerű jobbszélsője, Sándor Károly egyébként cáfolta a felmerült vádakat.


A mérkőzés, mely meghozta a helycserét az élen. MTK-ZTE 2-4 Fotó: MTI

Történt, hogy a téli szünetben még a tabella első helyén álló, abszolút bajnokaspiránsként forduló MTK a tavaszi szezonban gyors és meglepő mélyrepülésbe kezdett. Az utolsó forduló előtt már eldöntött tény volt, hogy az első helytől elbúcsúzhat a csapat, sőt az ezüstérem (és ezzel az UEFA-kupában való szereplés joga) is veszélybe került. A matematika azt mutatta, hogy amennyiben az MTK kikap az Újpesttől, a Fradi pedig otthon tartja a három pontot a Dunaferrel szemben, a zöld-fehéreké lesz az ezüst. 
A Hungária körúti mérkőzést megelőzően még olyan hangok is hallatszottak, hogy az Újpest „leadja” majd a pontokat az MTK-nak, nehogy az örök rivális Fradié legyen a második hely és az európai kupaszereplés lehetősége. A vezetők igyekeztek leszögezni, alaptalanok ezek a feltételezések, azonban a játékon ez nem látszódott. A három pont ugyan az Újpesté lett, mégis úgy tűnt, a „Dózsa” mindent megtett, hogy elveszítse a mérkőzést - csakhogy az MTK nem hagyta magát. A csalódott és elkeseredett kék-fehér szurkolók szerint mindez azért történt, mert Várszegi Gábor üzleti érdekeinek jobban megfelelt, ha a bajnoki tabella második helyére másik magyar futballérdekeltsége, az FTC fut be, mivel így jobb feltételekkel tud túladni a zöld-fehér klubban szerzett részesedésén. Az MTK vezetői ezzel szemben azt mondják, a mai magyar futballban bármi megtörténhet, még az is - sajnos -, hogy 11 pontos előnyük ellenére a harmadik helyre csúsznak vissza. Akármelyik változatot fogadjuk is el, mindenképpen tragikus képet kapunk a magyar labdarúgás helyzetéről.
Az MTK kapott is hideget-meleget maroknyi szurkolótáborától: olyat feltehetően még a sokat megért Hidegkuti Stadion falai sem hallottak, hogy a kék-fehér szurkolók „Hajrá Fradi!”-t kiabáljanak. Nem beszélve arról, hogy az internetes fórumokon is elszabadultak az indulatok, a - gyakran antiszemita töltésű - hozzászólásokban Várszegi Gábor minden volt, csak úriember nem.
Egy elkeseredett szurkoló nyílt levélben fordul a tulajdonoshoz: „Tisztelt Várszegi úr! (…) Végignéztem, ahogy megvásárolta az ősi riválist, ahogy a mi csapatunk játékosaival fizetett az ő játékosaikért, ahogy a nálunk dolgozó szakembereket átirányította hozzájuk, majd végül azt is, ahogy a mi csapatunk előzékenyen átengedte a bajnokságban a helyét az ő csapatuknak. (…) A legutóbbi Újpest elleni mecscsen az ellenfél egyik szurkolója azt kiabálta nekünk: eladtátok magatokat! Nem Várszegi úr, ennek a szurkolónak nem volt igaza, mert Ön adott el minket! (…) Ön most megmutatta nekünk, mi tud roszszabb, megalázóbb lenni, mint egy kiesés (…).” A szerző az interneten terjeszti a levelet, amit lapzártánkig összesen nyolcvanan írtak alá. A történtek kapcsán megkerestük Sándor Károlyt, az MTK egykori jobbszélsőjét, a magyar futball egyik élő legendáját. Csikar bácsi elképzelhetetlennek tartja, hogy Várszegi Gábor „megbundázta” volna a mérkőzést. „Személyesen jól ismerem a tulajdonost, neki erre semmi szüksége nem lenne, ráadásul a játékosokat sem tudta volna rávenni. Ugyanakkor mélységesen megértem a szurkolóinkat, akik elkeseredésükben a Fradit éltették” - mondta az egykori labdarúgó, akinek egyébként vitathatatlan tekintélye van MTK-s körökben, az ő szavára mindig odafigyelnek. Szerinte a csapat rossz tavaszi szereplésére már a téli felkészülés után következtetni lehetett, ugyanis a játékosok - mondja Csikar - borzasztó gyenge kondícióban voltak. „A feleségem mindig óv attól, hogy kimenjek a meccsekre, nehogy túlságosan felidegesítsem magam. Hát most sikerült. Valószínűleg én jobban szégyelltem magam és rosszabbul aludtam, mint a játékosok. Ez a hozzáállás a magyar futball egyik legnagyobb problémája” - fogalmazott Sándor Károly.
A bundás vádakat Fülöp Ferenc, az MTK igazgatója is azonnal elutasította. Mint lapunknak elmondta, a csapat teljesítménye nemcsak ezen a hétvégén, hanem egész tavasszal nagy kívánnivalókat hagyott maga után. Azt is hangsúlyozta, hogy a második helyről való lecsúszással a klub 100-150 millió forinttól esett el, és a játékosok is búcsút inthetnek év végi prémiumuknak. „Tiszteljük a Fradit, de annyira nem, hogy átadjuk nekik a helyezésünket” - mondta Fülöp Ferenc.