Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
TVK-Borsodchem sztori: Jönnek vagy mennek az oroszok?

Amerikában az ünnep miatt megrövidült héten negatív forgalmi rekordokat mértek a részvénypiacokon. A héten megjelent makrogazdasági adatok vegyes képet festettek, a fogyasztási adatok egészséges értéket mutatnak, ugyanakkor a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói bizalmi index értéke csökkent. Az első negyedéves GDP-adat is lefelé módosult, 5,8 helyett 5,6 százalékra. Lefelé húzta mindkét indexet az Intel, miután a Merryl Lynch csökkentette a cég profitjára vonatkozó várakozásait, így a Dow Jones újra 10 000 pont alá csúszott. Európában egyedi vállalati hírek-nek köszönhetően erősödtek 

a telekom papírok, így a hétközben negatív árfolyamrekordot felállító Deutsche Telecom is visszakapaszkodott valamelyest. A bankszektor a Barclay’s-szal kapcsolatos negatív hírek miatt gyengélkedett. A BUX értéke 30 milliárd forintos forgalom mellett 2,33 százalékkal csökkent, 8279 ponton zárva a hetet.
A hét sztárpapírja címet a TVK és a Borsodchem mondhatják magukénak, előbbi 12,5, utóbbi közel 11 százalékkal drágult. Piaci pletykák az orosz tulajdonosokkal hozzák kapcsolatba a két papír megugrását, a változatok között két véglet szerepel: az egyik az oroszok kivonulásáról, a másik az általuk tenni kívánt felvásárlási ajánlatról szól. Megszenvedte a két gázárban érintett papír azt a bejelentést, miszerint az idén nem lesz sem lakossági, sem közületi gázáremelés, a Mol 2,5, a Prímagáz közel 11 százalékot esett, ezzel a hét vesztese címet is kiérdemelve. Nem hatott a Matávra az európai telekom cégek erősödése, 5 százalékos esés után újra a kritikus 1000 forint alá süllyedt az árfolyama.