Vissza a tartalomjegyzékhez


A teázás erősíti a csontokat

A több éven át tartó rendszeres teafogyasztás megőrzi a csont ideális sűrűségét - állítja egy tajvani kutatás. „Egyértelműen kimutattuk a tea jótékony hatását az egész szervezet csontjának ásványianyag-tartalmára, az ágyéki gerincre és a csípőre” - nyilatkozta Chih-Hsing Wu, aki a Tainan városi Egyetemi Kórház orvosa és a kutatás vezetője. 

A vizsgálat azt állítja, hogy a tea, különösen a zöld tea magas fluoridtartalma, a flavonoidok és a progreszteronok elősegítik, sőt bizonyos idő után meg is őrzik a csont megfelelő sűrűségét. Megállapították, hogy a teázás rendszeressége és tartóssága a lényeges, nem pedig az elfogyasztott tea mennyisége. A hatékonyságot leginkább azok csontjában lehetett kimutatni, akik több mint egy évtizede fogyasztottak rendszeresen teát. Korábbi tanulmányok a teában található polyphenoloknak szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulását akadályozó erőt is tulajdonítottak. A nem erjesztett zöld tea és a fekete oolong, ami csak részben erjesztett, különösen Ázsiában népszerű. Nyugaton viszont inkább az erjesztett fekete teát szeretik, gyakran tejjel fogyasztva. A tea négyezer, az ember egészségét befolyásoló kémiai összetevőt tartalmaz. A felmérés 497 minimum harmincéves kínai férfit és 540 nőt kérdezett meg teafogyasztási szokásairól, illetve egyéb életvitellel kapcsolatos dolgokról, mint például testmozgás, alkoholfogyasztás és dohányzás. (Reuters)