Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Tamás
Német salátástál és spanyol narancs

Fölöttébb izgalmas utolsó fordulót hozott a német bajnokság, a Bundesliga utolsó fordulója a három bajnokaspiráns szempontjából. Bár mondhatnánk azt is, hogy csupán az történt, hogy mindhárom szupergárda győzött odahaza, és az addigi listavezető lett a bajnok. 


Ünnepelnek a Valencia játékosai, több mint harminc év után lett újra bajnok Kasztília büszkesége Fotó: Reuters

Matematikailag a bajnokságot vezető három csapat, a Dortmund, a Leverkusen és a Bayern München egyaránt esélyes volt a hétvégén a végső győzelemre. A 34. forduló kilencven perce alatt többször is cserélődött a pillanatnyi bajnok személye, míg végül az utolsó negyedórában született meg a Dortmund sikere. Igaz, hogy mindhárom éllovas társaság hazai pályán játszott, a legkönnyebb dolga mégis a fordulót listavezetőként kezdő Dortmundnak volt, hiszen az odahaza kötelezően előírt győzelem már önmagában biztosította a bajnoki címhez szükséges előnyt. A Borussia Dortmund sikeréhez nagymértékben hozzájárult a három brazil idegenlégiós, a döntő gólt lövő Ewerthon, Evanílson, valamint a Martin Maxszal társgólkirályi címet szerző Marcio Amoroso kiváló teljesítménye. 
A Dortmund győzelmével megtört a Bayern München eddigi hároméves hegemóniája, sőt bronzérmesként a 2002-2003-as idényben a BL-ben is csak selejtezőkön keresztül vehet részt. Oliver Kahn, a Bayern kapusa szerint azonban csak a salátástál kölcsönadásáról van szó, hiszen a következő évadban már náluk játszik Michael Ballack és Sebastian Deisler, két világklasszis, és ismét éhesek lesznek a sikerre. A Bundesliga trónját hat év után visszafoglaló Dortmund, valamint az örökös második címre kárhoztatott Leverkusen (három fordulóval ezelőtt még öt ponttal vezette a tabellát) viszont a BL főtábláján indulhatnak. A Hertha BSC, a Schalke és a Werder Bremen az UEFA-kupában szerepelhetnek, míg az utolsó három csapat, a Freiburg, az FC Köln és a St. Pauli kiestek a Bundesligából.
Spanyolországban beérett a narancs. Az utolsó forduló előtt már biztos, hogy a narancsvirágpart fővárosának a csapata, a Valencia nyeri a világ legerősebb bajnokságát, a Primera Divisiónt. Az Interrel elbukó Hector Cúper mester, aki összerakta a jelenlegi Valencia gárdáját, most sajnálhatja igazán, hogy nem maradt korábbi csapatánál. A Valenciának több mint három évtizedes várakozás után sikerül ismét megszereznie a trófeát, s talán a mostani siker egy peches sorozatnak a megtörését is jelenti, hiszen az elmúlt két évben mindannyiszor BL-döntősök voltak, azonban mindannyiszor alulmaradtak. De sikerüket értékelhetjük az eddigi munka beérésének is, hiszen a Valencia az elmúlt években egyenletesen kiemelkedő teljesítményt mutatott, a BL-döntők mellett 99-ben Copa del Reyt játszott, és ugyanebben az évben megnyerte a spanyol szuperkupát. Külön szenzációszámba megy az is, hogy már egy fordulóval a finálé előtt eldőlt a bajnok kiléte abban a szupererős bajnokságban, ahol az elmúlt években ez mindig az utolsó forduló tétje volt. Sokak szerint ezzel lezárult a két szuperklub, a Real és a Barca hegemóniája a világ legerősebb bajnokságán, hiszen létezik alternatíva, ami két éve a Deportivo volt, most pedig a Valencia. Az egyre inkább a glasgow-i BL-döntőre koncentráló Real számára még a második hely is bizonytalan lehet, hiszen az utolsó fordulót a Deportivo otthonában játsszák, és amennyiben Riazorban kikapnak a következő BL-en, már selejtezőt kénytelenek játszani. A bajnokság góllövőlistáját Diego Tristán, a Deportivo játékosa vezeti 21 találattal.