Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Kétéves csúcson a budapesti index

Negatív hangulat uralkodott a vezető külföldi tőkepiacokon. Amerikában a Dow Jones mérsékeltebb esése mellett a technológiai papírok nagyot zuhantak, a Nasdaq közel 7 százalékot vesztett értékéből. Európában London viszonylag jól tartotta magát nem egészen egy százaléknyi gyengülésével a német és a francia piacok 3,5 százalék körüli vesztesége mellett. 

Gyengültek az olajrészvények, miután Irak bejelentette: újraindítja egy hónappal korábban leállított olajszállításait. Katasztrofálisan szerepeltek a távközlési papírok: a Vodafone-t a Goldman Sachs vette le ajánlott listájáról, a Vivendi hiteleit az S&P sorolta gyengébb kategóriába, és a France Telekom is negatív csúcsot döntött a keddi kereskedés során. A BUX 27 milliárdos heti forgalom mellett közel kétéves csúcson zárt hétfőn, a 9000 ponttal azonban elsőre nem birkózott meg, némi korrekció után 8844 ponton zárta a hetet.
A hét győztese keddi megugrásával a TVK lett több mint 15 százalékos erősödéssel. A piaci pletykák szerint a Mol 4200 forinton vételi ajánlatot tesz a papírokra, majd kivezeti őket a tőzsdéről. A pletykában „gyanúsított” Mol is szépen szerepelt, 4,5 százalékos drágulás után 5900 forinton zárt, miután róla az a hír járta: a hét végén megegyeztek a Magyar Fejlesztési Bankkal a gázüzletág eladásáról. Újabb árfolyamcsúcsokat döngetett az OTP árfolyama is: kedden napközben elért 2610 forintos ára történelmi maximum csakúgy, mint a hétfői 2570 forintos záróár. A kisebb papírok közül remekelt a Danubius, a Nabi és a Primagáz is, egyaránt öt-öt százalékot emelkedve.